Termékek Menü
   

Mekkora szivattyút vegyek?

Ha van kérdés, amely szinte minden szivattyú vásárlás esetén felmerül, akkor az, hogy mekkora méretű és teljesítményű szerkezetet érdemes választani, az biztosan elhangzik. Nem véletlen, hiszen minden esetben fel kell mérni azt, milyen területen használnánk és mekkora szivattyúval lehet elérni a kívánt teljesítményt. A széles kínálatot elnézve úgy tűnhet, ez nem lesz egyszerű dolog, ám most mi segítünk Önnek abban, hogy ki tudja választani a céljai eléréshez szükséges szerkezetet. Tartson velünk és vásároljunk együtt szivattyút!

Ahhoz, hogy el tudja dönteni, mekkora szivattyúra van szüksége, alapvetően két nagyon fontos tényezőt kell figyelembe venni. Az egyik, hogy pontosan hol található a víznyerőhely, ahonnan a szivattyúnak a megfelelő helyre kell pumpálnia majd a vizet. A másik fontos részlet az, hogy mekkora vízmennyiségre van szüksége.

Ön honnan nyeri a vizet?

A víznyerőhely igen sokféle lehet, hiszen sokan ásott vagy fúrt kutakból nyerik a vizet, míg vannak, akik a kerti tóból, a közelben futó patakból agy egy tartályból jutnak hozzá a vízhez. Függetlenül attól, hol található a víz, fontos felmérni azt, hogy pontosan hol található az úgynevezett nyugalmi vízszint. Tehát azt érdemes tudni, hogy amikor nem történik semmi, hol áll a vízszint. Persze ez azonnal megváltozik, amikor vízkivétel történik, így lényeges információ az is, hogy hol található az üzemi vízszint. Ez az a szint, ahol az igényünknek megfelelő mennyiségű víz szivattyúzására van lehetőség.

Mit jelent a „homoktűrés” és mi köze van a maximális vízhozamhoz?

A harmadik nagyon lényeges információ az, hogy mennyi a kút megengedett maximális vízhozama. Ezt rendszerint az tudja megmondani, aki a kutat fúrta vagy ásta, illetve aki elkészítette magát a víznyerő helyet. Ez főleg azért lényeges, mert ha nagy sebességgel folyik a víz, az homokot és egyéb törmeléket is vihet magával, így ennek megfelelő „homoktűrésű” szivattyút kell majd választani. 50g/m3 homoktűrés egy ilyen szerkezet esetében azt jelenti, hogy 1 köbméter vízben maximum 50g homok tud átmenni a rendszeren gond nélkül. Amennyiben huzamosan ezen érték felett van a szennyeződés mértéke, akkor az jelentős kopást okozhat, amely miatt akár tönkre is mehet a szivattyú. Erre pedig egyik gyártó sem vállal garanciát. Szintén fontos ebből a szempontból az is, hogy mekkora teljesítményű a választott szivattyú, ugyanis a túl erős szerkezet, amely több vizet termel ki, mint a megengedett maximális mennyiség, akkor a megnövekedett vízáram miatt a víz mindenképpen homokot visz majd magával.

Felszíni vagy búvárszivattyú az ideális választás?

Ez attól függ, hogy hol található a víznyerőhely. Ha a víznyerő hely fentebb említett üzemi vízszintje alacsonyabban van 9 méternél, akkor lehetőség van felszíni szerkezet használatára, míg ez alatt búvárszivattyúra van szükség.

Tehát mekkora nyomásra is van Önnek szüksége?

Ha a fenti kérdésekre válaszolt és sikerült felmérni a helyzetet, ideje beszélni a teljesítményről. Amennyiben a háza vagy a lakása vízellátásához szeretne szivattyút használni, valamint a kertje vagy a veteményes vízellátását biztosítaná, akkor 2-2,5 Bar vízhozammal érdemes számolnia, ami 20-30 liter vizet jelent percenként. Viszont ha nagyobb méretű a telek és akár órákig is eltarthat egy esti locsolás, érdemes nagyobb teljesítményű szivattyút választania. Amennyiben öntözőrendszerrel végzi a locsolást a kertjében, természetesen megint más a helyzet, ugyanis ebben az esetben nagyobb vízhozamra van szüksége. Ilyen esetben a kivitelezőtől érdemes tanácsot kérni a zavartalan működés eléréshez. A szivattyút úgy kell kiválasztani, hogy az üzemi vízszint, valamint a felső csapolóhely között szintkülönbség legalább 2,5 Bar nyomás maradjon úgy, hogy a csőellenállást is beleszámítja.

A csőellenállást is fontos figyelembe venni!

Alapvetően a kisebb méretű csövek esetén annyira alacsony az ellenállás mértéke, hogy egy megfelelően működő szivattyú tulajdonképpen meg sem érzi. Viszont nagyobb csőnyomás esetén már más a helyzet. Például egy 25 méteres, 1/2”-os cső esetében egy hét méter szállítómagasságú merülő szivattyú teljesítménye még arra sem lesz elég, hogy minimális vízmennyiséget a felszínre juttasson.

A Hmax a szivattyú teljes manometrikus emelőmagasságát mutatja

A teljes manometrikus emelőmagasságot a szívó mélység, valamint a nyomó magasság együttese adja meg Fontos, hogy a Hmax értékből mindig le kell vonnia a szívómélység értékét, valamint számolni kell az úgynevezett súrlódási veszteséggel is, amely kizárólag attól függ, mekkora ellenállást képeznek a csövek a rendszerben.

A Qmax a szivattyú maximális szállítási értékét mutatja

A Qmax esetében is figyelembe kell venni a szívó mélységet. Tehát például ha a Qmax megadott teljesítménye 25 liter/perc, Ön pedig 3,5 méter mélyről szeretné felszívni a vizet, akkor hozzávetőlegesen 50%-nyi veszteséggel mindenképpen számolnia kell. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú teljesítménye egyszerűen megfeleződik, vagyis nem térül meg az összeg, amit pluszban költött a nagyobb teljesítményű változatra. Szóval ha négy méter az üzemi vízszint a víznyerőhelyen és 40 liter vizet szeretne nyerni percenként, akkor egy 50 liter/perc teljesítményű szerkezetre lesz szüksége. Ha a vízszint ugyanezen feltételek mellett hét méter, akkor már 80 liter/perc Qmax képességű szivattyút kell beszereznie.

Hibák a szivattyú kiválasztásánál, amelyekbe sokan beleesnek

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan esnek bele tipikus hibákba a szivattyúk kiválasztása során. Összegyűjtöttük Önnek ezeket, hogy biztosan ne kelljen bosszankodnia amiatt, hogy nem megfelelő szerkezetet választott.

1. Ha nem biztos benne, hogy mennyi homokot visz magával a rendszer
Nagyon fontos tisztában lennie azzal, hogy pontosan mennyi homokot visz magával a rendszer. Ezt könnyedén ellenőrizheti házi praktika segítségével is. Ha szivattyúzás közben feltölt egy kannát vízzel, megnézheti, hogy pontosan mennyi homok rakódik le az aljára. Így többé nem lesz kérdés, hogy mekkora homoktűrésű szivattyút kell választania. Abban az esetben, ha nagyon sok a homok, érdemes csökkenteni a vízkivételt, ugyanis így minimálisra csökkenthető a „törmelék” felhozatala.

2. Ha nem veszi figyelembe a pontos csőnyomást
Ha mindent pontosan kiszámított és alaposan felmért, viszont nem veszi figyelembe a pontos csőnyomást, akkor bizony könnyen hiba csúszhat a számításaiba. Ráadásul minél nagyobb teljesítményű szivattyúra van szüksége, annál inkább mérvadó az, hogy mekkora a csőnyomás.

3. Ha nem pontosan kalkulálja bele az öntözőrendszer igényeit
Amennyiben öntözőrendszert használ, nagyon fontos figyelembe vennie azt, hogy mekkora teljesítményű szivattyú képes kiszolgálni a rendszer igényeit. Ehhez ha van rá lehetősége, kérje ki a kivitelező véleményét, ugyanis ő pontos számokat tud majd Önnek mondani, akár egy kisebb méretű kertről, akár több hektárnyi sportpályáról vagy mezőgazdasági területről van szó.

4. Ha olyan szivattyút vásárol, amely éppen hogy megfelel az igényeinek
Ha hajszálpontosan kiszámította, mekkora teljesítményű szivattyúra van szüksége, akkor mindenképpen számoljon rá egy kicsit a kapott értékre, ugyanis akár már a közeljövőben is okozhat gondot, ha a vízszint vagy a víznyomás egy kicsit is eltér attól, amely a számítás időpontjában még érvényes volt. Így ha nem szeretne kellemetlenségeket, mindenképpen válasszon egy kicsivel nagyobb teljesítményű szivattyút.

Mit tehet, ha úgy érzi, nem tudja kiszámolni, mekkora szivattyúra van szüksége?

Ha úgy érzi, nem tudja megállapítani, milyen szivattyút válasszon, mindenképpen kérje ki egy szakember véleményét. Ugyanis ha nem megfelelő szivattyút választ, számos hibalehetőség ütheti fel a fejét, amely csak akkor derül ki, ha már megvásárolta a szivattyút és beszerelte. Viszont ha ideális szerkezetet vásárol, akkor nagyon sok időt spórolhat magának, a birtoka pedig akkor is szép zöld lesz, ha már napok óta nem esett eső.

Amennyiben kérdése van, írjon nekünk bizalommal az alábbi címre, minden kérdésére válaszolunk! webshop@celsiustrade.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: szivattyú általános
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu