Búvárszivattyú enyhén szennyezett vízre

Számos olyan alkalom adódhat, amikor bizony nagy hasznát veheti egy merülő szivattyúnak, különösen, ha Ön egy kert vagy egy hobbikert tulajdonosa. Persze ahogy más szerkezet típusok esetében, úgy itt is nagyon lényeges felmérni a körülményeket ahhoz, hogy kiválaszthassa az Ön számára ideális búvárszivattyút, sőt, a beszerelésnél és beüzemelésnél is érdemes résen lenni.

Rendezés:

Mit is takar a búvárszivattyú elnevezés?

A búvárszivattyú, vagy más néven merülő szivattyú tulajdonképpen egy hermetikusan lezárt szivattyúrendszer, amelyet a működés során teljes egészében lemeríthet a vízszint alá anélkül, hogy a nedvesség kárt tenne benne. Tehát az elnevezés ellenére nem szivattyúzzák, hanem egészen egyszerűen a felszínre „nyomják” a számunkra szükséges vizet. Fontos tudni, hogy ha a víznyerő hely üzemi vízszintje magasabban van 9 méternél, akkor ott már minden bizonnyal egy búvárszivattyúra van szükség. Ilyenkor lehet nagy szükség egy búvárszivattyúra. Ez azt a szintet jelenti, amelyen beáll a vízfelszín a kút folyamatos szivattyúzása mellett.

Mi a különbség a zagyszivattyú és a búvárszivattyú között?

Tulajdonképpen semmi, ugyanis ugyanarról a szivattyú típusról beszélünk mindkét esetben. Zavaró lehet, hogy a búvárszivattyúnak többféle elnevezése is van, de akár zagyszivattyút, akár merülő szivattyút vagy zsompszivattyút keres, mindig ugyanazt kínálják meg Önnek.

Hogy működnek ezek a zsompszivattyúk?

E szerkezeteknek a legtöbb esetben egy kétpólusú aszinkron villanymotorral szerelt búvármotor alapozza meg, amely egy kuplungon keresztül képes arra, hogy többfokozatú hidraulikát hajtson. Azt, hogy milyen emelési és szállítási erővel bír egy búvárszivattyú, azt a hidraulikában található járókerekek száma és áteresztő képessége határozza meg, vagyis ezeket az értékeket már érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt. A másik ilyen fontos tényező a folyadék nyomása, amely a járókerekekben fellépő centrifugális erőtől függ. Ez rendszerint 0,6 bar környékén szokott lenni, ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy ez a szám az átmérővel arányosan nő.

Nagyon fontos, honnan szeretne vizet nyerni!

Bár a búvárszivattyúk működési elve ugyanaz, mégis igen lényeges az, honnan szeretne vizet szivattyúzni. A víznyerőhely ugyanis igen sokféle lehet, hiszen az ásott vagy fúrt kutak, a kerti tó, vagy egy tartály is alkalmasak lehetnek erre. Bármelyikről is legyen szó, fontos tudni, hogy amikor nem történik semmi, hol áll a vízszint valamint azt is, szivattyúzás közben hol áll be ugyanez a szint. Mindezek mellett igen fontos szempont az is, hogy a választott búvárszivattyú anyagának kémiailag kompatibilisnek kell lennie a szállított közegével.

Ha nem biztos magában, ne szerelje be egyedül!

Ha megtalálta az ideális szerkezetet, akkor itt az ideje a beszerelésnek. Bár szó sincs bonyolult műveletről, azért ha nem biztos magában vagy sosem csinált még hasonlót, érdemes szakemberre bízni a feladatot vagy cselekvés előtt alaposan elmélyedni a használati utasításban. Az első és legfontosabb, hogy rögzítés előtt engedje le a szerkezetet egészen az adott víznyerőhely fenekéig, majd kezdje el lassan felfelé húzni. Ha valamilyen rezgést érez vagy furcsa hangokat hall a víz mélyéről, akkor nem kell kétségbe esnie, ugyanis ezeket a jelenségeket az ott lévő szemcsék felkavarása okozza. Fontos tudnia, hogy a legtöbb meghibásodás a búvárszivattyúk esetében a nem megfelelő beszerelésből és működtetésből ered, ezért is hangsúlyoztuk, milyen fontos az alaposság van a szakember bevonása.

Tőlünk is bátran kérdezhet!

Ha mindennek ellenére úgy érzi, nem tudja megállapítani, milyen szivattyút válasszon vagy a beszereléssel, működtetéssel kapcsolatban vannak fenntartásai, bátran fordulhat hozzánk is kérdéseivel. Amennyiben kérdése van írjon nekünk e-mailt bizalommal, minden kérdésére válaszolunk

Az oldal tetejére