Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Páratartalom mérő, szabályzó

Egy páratartalom mérőnek igen sok helyen veheti hasznát, legyen szó a saját otthonáról vagy ipari körülményekről. Egy ilyen szerkezet segítségével ugyanis pillanatok alatt megtudhatja milyen magas az adott helyiségben a relatív páratartalom, ezzel pedig számos kellemetlenségtől óvhatja meg magát.

Rendezés:

Milyen az ideális páratartalom?

Fontos tisztázni ezt a kérdés, mielőtt mélyebben belemegyünk a témába. Az optimális páratartalom 50-55 % között mozog, vagyis ha tartósan ezen érték alá csökken vagy ennél magasabbra emelkedik, akkor érdemes mielőbb cselekedni. Természetesen nem arról van szó, hogy ezt zsigerből éreznie kellene, hiszen vannak ehhez ideális szerkezetek, amelyek nagyban megkönnyítik a páratartalom szinten tartását. Így például nem kell megjelennie nagyobb mennyiségű víznek a párkányon vagy penésznek a falon ahhoz, hogy lássa, valami gond van.

Otthoni használat esetén

Ha olyan otthonban él, amely hajlamos a párásodásra és szeretné elejét venni az ebből fakadó bármilyen problémának, akkor az analóg páratartalom mérő lesz az Ön új legjobb barátja a lakásban. Pozitívumai közé tartozik, hogy nem igényel nagy befektetést, viszont kényelmesen leolvashatóak róla az aktuális értékek és időben cselekedhet, ha esetleg valami miatt tartósan a fentebb említett értékek felett marad a párás levegő aránya. Természetesen létezik mindennek digitális változata is, amelynek ugyan egy kicsivel borsosabb az ára, ám pontosabb, megbízhatóbb értékeket mutat. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy otthoni használatra rendszerint elegendő az analóg verzió is.

Ipari használat esetén

Nem kérdés, hogy ipari körülmények között is nagyon nagy szükség van páratartalom mérőre bizonyos helyeken. Amennyiben megbízható társat szeretne erre a feladatra, akkor érdemes beszerezni egy páratartalom-és hőmérsékletmérőt, amely beltéri helyiségek és légcsatornák páratartalom és hőmérséklet mérésére szolgál, ugyanakkor tökéletesen alkalmas párásító berendezések ellenőrzésére is. Emellett számos más előnye is van, ugyanis képes automatikus harmatpont és nedves hőmérséklet számításra, valamint a penészveszély azonosítására is jelzőlámpa rendszer segítségével. Szintén a feladatra alkalmas szerkezetek közé sorolandó a páratartalom szabályzó, amely segítségével a változások gyors és pontos értékelésével beállított értékek szinten tarthatók, valamint a digitális kijelző segítségével könnyedén ellenőrizhetők, követhetők, ennek nyomán pedig szinten tarthatók.

További segítséget nyújtanak a készülékhez kapcsolt párásító, valamint párátlanító eszközök is, amelyeket nagyon könnyű ki is bekapcsolni, sőt, a riasztás funkció is életbe lép a megengedett érték túllépése esetén. Áramszünet idején sem kell aggódni, az eszköz ugyanis minden adatot képes tárolni és onnan „folytatni a munkát”, ahol abbahagyta. Természetesen ezek az eszközök webáruházunkban is megvásárolhatók.

A túl magas páratartalom a szivattyúnak sem tesz jót

Abban az esetben, ha túl magas értéket mutat a mérő, vagyis tartósan 65% felett marad a páratartalom, akkor itt az ideje tenni valamit. Ugyanis nem csak az olyan közvetlen vízhatás okozhat kárt, mint a megázás vagy a lelocsolás. Egy vízaknában vagy egyéb nedves, szellőzés nélküli helyeken könnyen kicsapódó pára is problémát okoz, mert a csapágyak és az elektromos motor meghibásodásához vezethet. A pára átáztatja a tekercset, és a szivattyú első induláskor menetzárlatos lesz. Így pedig tönkremehet az a szivattyú is, amelynek előtte adott esetben semmilyen problémája nem volt. Természetesen ha bármilyen kérdése merül fel a témával kapcsolatban, bátran felkereshet minket, ugyanis kollégáink mindig állnak rendelkezésére. Így ha nem biztos abban, melyik páratartalom mérőt lenne érdemes beszereznie, érdemes eloszlatni a kételyeket, mielőtt beruházna egy ilyen szerkezetbe.

Az oldal tetejére