Cikkeink

Szivattyút vagy alkatrészt szeretne vásárolni, de nem biztos abban, pontosan mire lenne szüksége? Még soha nem volt szivattyúja, most viszont jó lenne egyet beszerezni, viszont azt sem tudja, hol kezdje a válogatást? Tisztában vagyunk azzal, milyen sokféle kérdés merülhet fel ilyen esetekben, éppen ezért itt összegyűjtöttük most Önnek a leggyakrabban felmerülő dilemmákat. Legyen szó búvárszivattyúról, kerti szivattyúról, karbantartásról, tartálybelsőről vagy akár garanciális dolgokról, itt most mindenre megtalálja a választ.
Sőt, szót ejtünk lentebb a meghibásodásról, az adatokról, a pontos típusokról, a kutakról, de még a választékunkban található hőmérőkről is. Mindenképpen érdemes tájékozódnia vásárlás előtt, hiszen egy ilyen szerkezetet hosszú távra vásárol, így fontos, hogy körültekintően gondolja át, pontosan milyen tevékenységre és milyen körülmények között használná az eszközöket. Ha esetleg mégis olyan kétely merülne fel Önben, amelyet nem foglaltunk bele a Gyakori Kérdésekbe, akkor se essen kétségbe, ugyanis bátran felkereshet minket e-mailben is.

Válasszon az alábbi témakörök közül, vagy böngésszen lentebb a teljes listában

A szegedi PVC kút felszerelésének lépései.

A felragasztás előtt a kútfej mindkét ágat töltsük fel vízzel, nézzük meg nem ereszti-e el a vizet. Szállítás során kerülhet szennyeződés a zárófelületek közé, ezért átereszthet.

Kerti teendők az őszre – Gondoskodjon a pázsitról is!

Sokan gondolják, hogy az ősz beköszöntével együtt a kerti szezon is véget ér, pedig ez koránt sem igaz. Ahhoz ugyanis, hogy tavasszal újra teljes fényében pompázzon az udvar, szükség van arra, hogy ilyenkor elvégezzen néhány fontos munkálatot odakinn. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelnie és eláruljuk azt is, mit tehet azért, hogy a pázsitot ne viseljék meg a téli mínuszok és a nehéz hótakaró.

Legyen jól látható akkor is, ha korán sötétedik és világítsa ki kertjét is!

Ahogy belemegyünk az őszbe és egyre inkább közeleg a tél, csak azt vesszük észre, hogy egyre korábban sötétedik odakinn és sokszor már délután négy órakor fel kell kapcsolni a villanyt a szobában. Annak érdekében, hogy mindezek ellenére ebben az időszakban is teljes biztonságban közlekedhessen az utcán vagy dolgozhasson a munkahelyén, érdemes odafigyelni a jól láthatóságra. Nem beszélve arról, hogy ha kertes házban él, itt az ideje, hogy beszerezzen néhány praktikus és kellemes fényforrást is. Mindezzel pedig még a téli depressziónak is elejét veheti. Mutatjuk, miről is van szó!

Készítse fel kertjét, garázsát és házát télre!

A hűvös reggelek, a korai sötétedés és a melegebb ruhák előkerülése a szekrényből mind azt jelzik, hogy menthetetlenül közeleg a tél. Az első fagyos éjjelek már az ősz folyamán is beköszönthetnek, így még ezen időszak előtt mindenképpen fontos a kert, a garázs és a ház felkészítése a mínuszokra. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnie, hiszen néhány egyszerű művelet elvégzésével megóvhatja értékeit és könnyebbé teheti majd a tavaszi szezonkezdést.

Mennyi vizet igényel a pázsit?

Ki ne szeretne a kertjében gyönyörű zöld, hibátlan pázsitot látni? Egy ilyen felület az udvar éke lehet, élettel tölti meg az egész környezetet. Azonban ehhez a gondos ápolás mellett szükség van a megfelelő vízellátásra is. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a füves terület öntözésével kapcsolatban.

Vízigényes zöldségek a kertben

A víz minden olyan terület alapvető igénye, ahol növények élnek, legyen szó egy kisebb veteményesről vagy egészen nagy méretű zöldségtermesztő birtokról. Minden típusú zöldségnek más és más igénye van, amely igaz a vízellátásra is, ám sok esetben az sem mindegy, miként és milyen időközönként zajlik az öntözés. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhányat a leginkább vízigényes zöldségek közül.

Mitől függ a talajvíz szintje?

Hála földrajzi elhelyezkedésének, Magyarország igazán gazdag felszín alatti vizekben. Ez azért fontos, mert annak ellenére, hogy a felszín alatti vizek a Föld teljes vízkészletének 1%-át sem teszik ki, nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben, különösen bizonyos területeken. Az egyik ilyen típus a talajvíz, amelynek minősége és mennyisége számos tényezőtől függ. Lássuk, mi mindent érint ez a jelenség!

Mi az a lábszelep és miben segít?

Ha röviden szeretnénk fogalmazni, a lábszelep minden önfelszívó szivattyú, öntözőszivattyú és házi vízellátó rendszer nélkülözhetetlen alkatrésze és számos hasznos funkciót tölt be felhasználási körtől függően. Találkozhat vele „talpszelep” néven is, de ha valahol azt hallja, hogy „visszacsapószelep szívókosárral”, akkor is ugyanerről az apró, ám nagyon hasznos kis szerkezetről van szó. Lássuk, mikor érdemes alkalmazni és mire jó pontosan ez a kiegészítő elem!

Ezeket ne dobja a WC-be, ha nem szeretné tönkretenni a szennyvíz szivattyút!

Számos olyan hétköznapokban előszeretettel használt eszköz és tárgy létezik, amelyek nélkül már nehéz lenne elképzelni az életünket. Pontosan ezért sokan bele sem gondolnak abba, micsoda károkat okozhat az, ha használat után ezek a toalettben landolnak. Hiszen a WC-t lehúzni csupán egyetlen mozdulat, a szóban forgó dolog pedig már el is tűnt a szemünk elől. Igen ám, viszont a szennyvíz szivattyú már nem feltétlenül ezt fogja gondolni, hiszen neki meg kell küzdenie az ilyen módon elküldött elemekkel.

4 hasznos tipp nyárra, hogy biztosan ne romoljon el az öntöző szivattyú!

Egy öntözőszivattyú minden kerttulajdonos legjobb barátja, hiszen igen sok terhet képes levenni az ember válláról, amelynek hála időt-és energiát is megspórolhat. Annak érdekében, hogy ez hosszú távon is így legyen és ne kelljen aggódni az esetleges meghibásodások miatt, érdemes néhány apróságra odafigyelni, amelyek akár évekkel meghosszabbíthatják a szivattyú élettartamát.

Gyakori tévhitek a szivattyúkkal kapcsolatban

Számtalan mendemonda kering a szivattyúkkal kapcsolatban, ebben a cikkben megpróbálunk néhány ilyet felderíteni

Minden, amit a szén-monoxid-mérgezésről tudni érdemes

Sokan tartják felesleges beruházásnak a szén-monoxid-riasztót. Azonban ha belegondolunk abba, hogy Magyarországon évente 10-30 ember szenved halálos szén-monoxid-mérgezést, rögtön nem tűnik olyan haszontalan kiadásnak. Ebben a cikkünkben annak jártunk utána, mi okozhat szén-monoxid-mérgezést, milyen tünetei vannak, és hogyan védekezhetünk ellene.

A házi vízmű felépítése

Egy házi vízműnél nem sok praktikusabb rendszer létezik egy családi házban, ha a víz A pontból B pontba való eljuttatásáról van szó. Egy ilyen rendszer beüzemelésével energiát-és pénzt takaríthat meg, nem beszélve arról, hogy mekkora segítség akkor is, ha az ingatlana valami miatt nem csatlakozik a központi vízellátó rendszerhez. A vízművek alapvető felépítése minden típusú használat esetén ugyanaz, különbség legfőképpen a teljesítmény terén van. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk e rendszerek felépítését, így Ön is meggyőződhet arról, hogy valóban praktikus és a logika elvén működő berendezésekről van szó.

A házi vízmű működése

Nagyon sok különböző oka lehet annak, hogy remek társ a mindennapokban egy házi vízmű az otthona körül. Ha szeretne leválni a hálózatról, spórolna hosszú távon a kiadásokkal vagy az ingatlan nem csatlakozik a település vízhálózatára, akkor mindenképpen szüksége lesz egy ilyen szerkezetre. Ugyanakkor a szintes családi házak megfelelő vízellátásánál is nagy hasznát veheti egy ilyen rendszernek. Megmutatjuk, miként működik egy ilyen berendezés!

Mivel locsoljuk a növényeket: esővíz, kútvíz vagy csapvíz?

Elsőre talán magától értetődőnek tűnhet a kérdés, azonban, ha volt már a lakásunkban egynél több növény vagy ha láttunk már hobbi konyhakertészt „akcióban”, akár el is bizonytalanodhatunk egy kicsit. A víz az víz, legyinthetünk könnyedén, de nincs két egyforma vízigényű növény, mint ahogy a címben felsorolt vizek is jócskán eltérnek egymástól. Ebben a cikkben ennek a témának járunk jobban utána.

Egy nyomáskapcsoló megkönnyíti a mindennapjait!

Ha röviden akarunk fogalmazni, a nyomáskapcsoló tulajdonképpen az az apró, ám praktikus szerkezet, amellyel ha kiegészítünk egy szivattyút, rögtön kezünkben van az automatizáláshoz szükséges kulcs. Amikor odakinn tűz a nap és hatalmas a hőség még akkor is, amikor alkonyodik, sokan kívánják azt, bárcsak egy automata öntözőrendszer segítené az életüket és ne kellene minden nap hosszan vesződni azzal, hogy ellássa a növényeket megfelelő mennyiségű vízzel. Nos egy nyomáskapcsoló beszerzésével máris hatalmas lépést tett előre ezen az úton, ugyanis ez felel a szivattyú automatikus ki-és bekapcsolásáért. Lássuk, hogy is működik mindez!

A szegedi kút hibái és karbantartása

Egy szegedi kút a kertben nagy segítség minden háztartásban, hiszen számos szempontból igen praktikus ezek használata a hétköznapok során a kertben és a házban egyaránt. Ahhoz viszont, hogy sokáig megfelelően működjön és ne okozzon semmilyen bosszúságot, érdemes időről időre figyelmet szánni a kút karbantartására. Így ugyanis elkerülhetők a meghibásodások és növelhető az élettartam. Ebben a cikkben ennek járunk bővebben utána - olvasson tovább!

Minden, amit a szegedi kút működéséről tudni érdemes!

Egy szegedi kút használata számos szempontból lehet előnyös, hiszen legyen szó háztartási felhasználásról vagy a kertben levő növények öntözéséről, ezek a szerkezetek nagyban megkönnyíthetik az ott élők életét. A megfelelő és zavartalan működtetéshez azonban szükség van egy megfelelő szivattyú beszerzéséhez, amely kiválasztásánál fontos alaposnak lenni. Ugyanis ha nem ideális szerkezetet szerez be a víz kinyeréséhez, akkor könnyen bosszúságot okozhat az egyébként nagyon is hasznos kút. Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, összegyűjtöttünk minden hasznos tudnivalót amit érdemes tudni a szegedi kúttal kapcsolatban!

Minden, amit a gyorscsatlakozókról tudni érdemes

Az ideális kertben nem csak a növények olyanok, mint amit megálmodott, hanem a munkavégzés is egyszerű és kényelmes. Ehhez pedig elengedhetetlen egy olyan locsolócső, amely a kert minden egyes pontjára gond nélkül elér. Persze az nem túl praktikus, ha egy hosszú, kígyóként tekergő slag fekszik a kertben keresztben, hiszen ez egyrészt nem túl felhasználóbarát megoldás, másrészt pedig nem is feltétlenül van erre mindig lehetőség. Azonban létezik egy igazán hasznos kiegészítők, amely segítségével mindez nem lehetetlen, a kerti munka pedig valódi kikapcsolódás lesz. Szeretnénk bemutatni Önnek a gyorscsatlakozót!

Mikor nagy segítség egy házi vízellátó rendszer?

Egy házi vízellátó rendszer, más néven hidrofor bizonyos helyzetekben hatalmas segítség lehet abban, hogy megfelelő módon elláthassa ingatlanát vízzel. Kifejezetten ajánlott egy házi vízellátó rendszer használata olyan házak esetén, ahol nem, vagy csak nehézségek árán tudna csatlakozni a helyi vízhálózatra. Mindemellett szempont lehet az energiatakarékosság, valamint a költséghatékonyság is. Egy ideális eszköz beszerzését követően nem kell többé amiatt aggódnia, hogy zuhanyzás, mosogatás vagy öntözés közben esetleg elfogy a víz valami miatt. Lássuk, miben is rejlik a hidrofor titka!

Ebben van fontos szerepe az áramláskapcsolónak!

A szivattyúk ma már számos szempontból igen összetett szerkezetnek számítanak, amely természetesen nagy szerepet játszik abban, hogy tökéletes komfortot biztosítson a tulajdonosa számára függetlenül attól, mire használja azt. Emellett a választék is igen széles, laikusként könnyen kétségbe esik az ember, amikor meglátja, milyen sokfajta szivattyú létezik és mennyi kiegészítő kapható hozzájuk. Egy igen lényeges eleme az berendezésnek például az áramláskapcsoló, amely nagyban hozzájárul a hatékonyságához, éppen emiatt érdemes tudni, mire való pontosan ez az apró, ám annál lényegesebb rész a szivattyúban.

Nem is gondolná, milyen sok haszna van egy grillhőmérőnek!

Egy grillhőmérő egészen apró szerkezet és sokak szerint nincs is sok túl sok haszna, hiszen a legtöbben úgy vélik, ránézésre is meg tudják állapítani azt, hogy elkészült-e a grillezett étel. A helyzet viszont az, hogy ennél sokkal több funkciója van ennek a hőmérőnek, hiszen szerepe van a hidegfüstölés és a füstölés során, valamint nagy hasznát veheti egy BBQ -zás vagy a grillezés során egyaránt. Lássuk, miről is van szó!

Ezek a leggyakrabban elkopó kiegészítők, melyekre érdemes odafigyelni!

Egy szivattyú beszerzését és beüzemelését követően annyira egyszerűnek tűnik a kerti öntözés, a medence feltöltése vagy a veteményes vízzel való ellátása, mint valami gyermekjáték. Pedig az apró mozdulat mögött, amellyel elindítja a vízáramlást, ennél sokkal több rejlik. A jó hír viszont az, hogy ezzel nem szükséges nap mint nap foglalkoznia, ha rendszeresen ellenőrzi és karbantartja a szivattyúját. Ez azért is lényeges, mert van néhány olyan alkatrész és kiegészítő, amelyek egy idő után rendszeres használat mellett egyszerűen elkopnak, elöregednek. Ha nem szeretné megvárni az első meghibásodást, érdemes időről időre ellenőrizni és amennyiben szükséges, cseréltetni ezeket, hiszen így nagyban megnövelheti szivattyúja élettartamát, ráadásul elkerülheti az esetleges bosszúságokat is. Lássuk, mire érdemes odafigyelnie!

Mivel jár a kút bejelentési kötelezettség?

Az utóbbi időben nagyon sokat lehetett már hallani az úgynevezett kút bejelentési kötelezettségről, amellyel kapcsolatban számos különböző információ jelent meg a sajtóban. Pontosan ezért tartottuk nagyon fontosnak, hogy tiszta vizet öntsünk ezzel kapcsolatban a pohárba és leírjuk, milyen teendői is vannak a kút tulajdonosoknak.

Öntözni fontos, de nem mindegy, mikor!

Ha már készen áll a szivattyú a kert öntözéséhez, Ön pedig már alig várja, hogy végre kényelmesen láthassa el a birtokán levő növényeket vízzel, akkor itt az ideje, hogy végre meg is valósítsa mindezt. A forró nyári időszakban viszont igen sarkalatos kérdés, hogy mikorra érdemes időzíteni ezt a tevékenységet. Hiszen egy nem megfelelő napszakban végzett öntözés akár a növények megbetegedését, pusztulását is okozhatja. Pontosan ezért összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a kert vízellátásával kapcsolatban.

Az oldal tetejére