Áramláskapcsolók, szárazonfutás elleni védelmek

Ha már van egy szivattyúja vagy most készül beszerezni egyet, mindenképpen fontos tudnia a szárazon futás elleni védelemről. Amennyiben a szivattyú nem tartalmazza az ehhez kapcsolódó berendezést, mindenképpen érdemes beszerezni egyet, hiszen ellenkező esetben van esély arra, hogy a szivattyú tönkremegy, ha üzemelés közben valamiért nem éri el a megfelelő folyadékszintet. Ugyanis ha a készülék szárazon fut, nagyon hamar tönkre mehet. Ezért van szükség a védelmi rendszerre, amelyek többféle formában is elérhetők.

Rendezés:

Nyomáskapcsoló EVAK DPC-10

Nincs raktáron. Az ár változhat!
35.200 Ft

VC 100 vákuumkapcsoló

Nincs raktáron. Az ár változhat!
6.100 Ft

Áramláskapcsoló 1,1kW, BRH

Nincs raktáron. Az ár változhat!
13.200 Ft

EasyPress áramláskapcsoló, Pedrollo

Utolsó 1 db raktáron
45.200 Ft

Mikor egy szivattyút üzembe helyezünk, jellemzően azért tesszük, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat és egyszerűbben öntözhessük a kertet vagy tölthessük fel a medencét. Pontosan ezért nem állhatunk mellette lesben állva minden másodpercben, ráadásul még így is nagyon nehéz időben észrevenni, ha a szivattyúoldalon lecsökken a folyadékszint. Pedig egy ilyen jelenség nagyon gyorsan tönkreteheti a szerkezetet, így jobb félni, mint megijedni alapon érdemes a megfelelő kiegészítő alkatrészeket beszerezni annak érdekében, hogy megelőzhesse a problémát. Hiszen a szárazon futás nagy eséllyel tönkre teheti a szivattyút, de legalábbis igen komoly költséget jelenthet a javíttatása.

Milyen megoldások léteznek a szárazon futás megakadályozására?

Bár számtalan megoldási lehetőség kínálkozik, ami azonban az teljesen bizonyos, hogy egy kiegészítő alkatrészre lesz szükség a szivattyúhoz. Ezek segítenek megakadályozni, hogy a vízszint túlzott csökkenése esetén azonnal leálljon a rendszer működése. Lássuk, milyen szerkezetek alkalmasak erre!

- Szárazon futás elleni védelem kapcsoló

A szárazon futás elleni védelem kapcsoló valójában a hidrofor, vagyis a házi vízmű rendszerekhez ideális választás. Működésének lényege, hogy ez a kapcsoló automatikusan vezérli a szivattyú kikapcsolását, ugyanis fel tudja mérni, ha fennáll a szárazon futás veszélye. Azt érzékeli, ha a beállított minimum és maximum értékeket átlépi a készülék, ugyanis ilyenkor automatikusan lekapcsol. A nyomáskapcsolóval sorba érdemes bekötni, így a a nyomás alatti rendszereknél tökéletesen működik.

- Vákuumkapcsoló

A vákummkapcsoló szintén a szárazon futás ellen védi a szivattyút., ám a működési elve egy kicsit eltér az előzőtől. Ebben az esetben a kapcsolót a szívócsőbe kell építeni, az ilyenkor generált vákuumot pedig érdemes figyelni. Beüzemeléskor az érintkezők automatikusan összezárnak, viszont ha a folyadék elfogy, ez megszűnik és a szivattyú egyszerűen leáll. A maradéktalan működés érdekében a kapcsolót közvetlenül a szívócsonkhoz érdemes telepíteni.

- Áramláskapcsoló

Ezeknek az áramláskapcsolóknak a fő feladata, hogy segítségükkel automatizálhatók legyenek a szivattyúk. Működése nagyon egyszerű, ugyanis felszereléskor egyszerűen csak ki kell nyitni a csapot és így a készülékkel egybeépített szivattyú is működésbe lép. Ha esetleg a szivattyú oldalán elfogyna a víz, a rendszer leáll. Mivel ebben az esetben nem nyomáskapcsolóról van szó, a bekapcsolási érték 1,5 BAR, vagyis a gyári beállításnak megfelelő. Ha 10 BAR-nál erősebb a készülék, akkor mindenképpen szükség van nyomáskapcsoló beszerelésére is. Fontos, hogy sok típusú áramláskapcsoló csak függőleges helyzetben szabad beszerelni, ugyanis csak így biztosítható a hosszú élettartam és a hibamentes működés. Erről minden esetben érdemes alaposan tájékozódni. Az áramláskapcsolók használhatók víztárolók automatikus töltésére és ürítésére egyaránt.

Bármelyiket is választja, érdemes alaposan szétnéznie a kínálatban és a meglévő vagy megvásárolandó szivattyúhoz a legjobban illő kiegészítőt megvásárolnia. Ez alapvetően nem egy számottevő kiadás, viszont a készülék élettartamát nagyban meghosszabbíthatja, ráadásul nyugodt szívvel beüzemelheti a szivattyút újra és újra. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel a témával kapcsolatban, bátran keressen fel minket, munkatársaink válaszolnak minden felmerülő dilemmára.

Az oldal tetejére