Termékek Menü
   

Nem is gondolná, milyen sok haszna van egy grillhőmérőnek!

Egy grillhőmérő egészen apró szerkezet és sokak szerint nincs is sok túl sok haszna, hiszen a legtöbben úgy vélik, ránézésre is meg tudják állapítani azt, hogy elkészült-e a grillezett étel. A helyzet viszont az, hogy ennél sokkal több funkciója van ennek a hőmérőnek, hiszen szerepe van a hidegfüstölés és a füstölés során, valamint nagy hasznát veheti egy BBQ -zás vagy a grillezés során egyaránt. Lássuk, miről is van szó!

Hidegfüstölés

A hidegfüstölésnek akkor van szezonja, amikor odakinn 4-10 Celsius fok körül mozog a hőmérséklet, vagyis jellemzően októbertől márciusig. Ez a hűvös időjárás ugyanis tökéletesen alkalmas különféle húsfélék hidegen füstöléséhez. Ez az eljárást alapvetően nem új keletű, annak idején a fő célja az volt, hogy tartósítsák a különböző húsféléket. Ma már viszont az igazi gourme-k számára is nagy kedvenc, hiszen valódi ínyenc falatokat készíthet el, aki hidegfüstölésre adja a fejét. Ha a grillhőmérő 10-25 Celsius fokot mutat, akkor minden tökéletes a szárazkolbászok, szalámik, sajtok, füstölt húsok elkészítéséhez. Így ezek a finomságok nagyon sokáig elállnak száraz, hűvös helyen tartva, így a tél folyamán vagy mennyiségtől függően akár a nyári hónapokban mindig lesz ízletes elemózsia a kamrában.

Füstölés

Valójában a füstölés alapjait már az őskorban is alkalmazták, ekkoriban ugyanis egy gödörben égettek el nagyobb mennyiségű fát. A forró parázsra köveket helyezett, majd erre került a levadászott állat húsa, amely lassan, faágak árnyékában készült el. Valójában – természetesen egy kis csavarral és némi modernizációval – a füstölés alapjait is ez jelenti. A titok, hogy körülbelül 120 Celsius fokra melegített BBQ sütőben legalább 2-3 óra alatt készül el száraz páccal fűszerezve. Ezután két órán keresztül fóliában, majd újabb egy órán át fólia nélkül szükséges pihentetni. Ez az eljárás nem annyira tartósít, mint a korábban említett hidegfüstölés, azonban a kialakuló ízvilág ebben az esetben is egészen különleges lesz.

BBQ vagy grillezés

A helyzet az, hogy a BBQ és a grillezés közel sem ugyanaz, két teljesen különböző eljárásról van szó, bár a köznyelvben sokat összekeverik. A fő különbség az, hogy míg a normál grillezés magas hőfokon zajlik és igen gyorsan elkészül az étel, addig a BBQ-zás során a hús lassan füstölődik át, akár hosszú órák alatt, alacsonyabb hőmérsékleten. Az előbbi során 170-300 Celsius fok is lehet a grillezőben, míg a BBQ esetében állandó 100-120 Celsius fokra van szükség, amit nagyon fontos órákon keresztül szinten tartani. Így szépen lassan megpuhul és átfüstölődik a hús, különleges ízvilágot alakítva ki ezzel. A grillezésnél rendszerint kisebb hússzeletek és zöldségek kerülnek a rácsra, a BBQ esetében viszont több kilogrammos húsdarabok is elkészülhetnek a smokerben.

Hova érdemes helyezni a grillhőmérőt?

Egy grillhőmérőt ildomos a grillező, füstölő vagy BBQ sütő felső kétharmadában elhelyezni, ugyanis így mutatja legtökéletesebben a pontos és aktuális adatokat. Érdemes olyan választani, amely 0-400 Celsius fokig mér, benyúlása pedig hozzávetőlegesen 63 milliméter. A legjobb, ha rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készül. Ez a típus például tökéletesen megfelel bármelyik fenti tevékenységhez. 

Hogy döntheti el, hogy melyik eljárást alkalmazza?

A fentiek közül a legegyszerűbb és leggyorsabb a grillezés, különösen ha vendégeket vár, hiszen a finomabbnál finomabb húsok és zöldségek gyorsan elkészülnek és frissen tálalható a családtagok és barátok számára. A hidegfüstölés és füstölés alapvetően is több időt vesznek igénybe, azonban ezekben az esetekben lényeges belekalkulálni a pihentetési időt is, hiszen nem azonnal fogyasztható ételekről van szó. Ha úgy dönt, van egy szabad napja és a BBQ-zást választja, akkor bizony több órás elfoglaltságra kell számítania, valamint folyamatos figyelemre, hiszen ebben az esetben nagyon fontos a hőmérséklet folyamatos szinten tartása. Bármelyikre is esik a választása, egy grill hőmérőnek mindenképpen nagy hasznát veszi a műveletek során.

Tartalomhoz tartozó címkék: hőmérők
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu