Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Ebben van fontos szerepe az áramláskapcsolónak!

A szivattyúk ma már számos szempontból igen összetett szerkezetnek számítanak, amely természetesen nagy szerepet játszik abban, hogy tökéletes komfortot biztosítson a tulajdonosa számára függetlenül attól, mire használja azt. Emellett a választék is igen széles, laikusként könnyen kétségbe esik az ember, amikor meglátja, milyen sokfajta szivattyú létezik és mennyi kiegészítő kapható hozzájuk. Egy igen lényeges eleme a szerkezetnek például az áramláskapcsoló, amely nagyban hozzájárul a hatékonyságához, éppen emiatt érdemes tudni, mire való pontosan ez az apró, ám annál lényegesebb rész a szivattyúban.

Brio2000MT áramláskapcsoló Pedrollo Easysmall II áramláskapcsoló Pedrollo Easypress áramláskapcsoló

Brio 2000MT, EASYSMALL II és EASYPRESS áramláskapcsolók - kattintásra a termékoldalra jut

Tulajdonképpen mi a feladata az áramláskapcsolónak?

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, azt mondhatjuk, hogy az áramláskapcsoló feladata az, hogy ki-és bekapcsolja a szivattyút a szükségletnek megfelelően, valamint jelzi azt, ha valamilyen oknál fogva megszűnik a szivattyú vízellátása a szívóoldalon. Tehát tulajdonképpen egy védelem ez a szivattyú számára, hiszen ugyanígy lekapcsol például csőrepedés, eresztés vagy csepegés esetén is, így megakadályozva a pazarlást, valamint adott esetben a szivattyúmotor leégését is. Hangsúlyozandó, hogy a szivattyú motor teljesítménye alapján válasszunk áramláskapcsolót.

Vízszivattyú áramláskapcsolóval szerelve

Vízszivattyú áramláskapcsolóval szerelve

Mi a különbség az áramláskapcsoló és a nyomáskapcsoló között?

A kérdés jogos, ráadásul igen gyakran felmerül a vásárlóink körében is, hiszen való igaz az, hogy mindkét elem a szivattyú automatizált működéséért felelős. Ám amíg a nyomáskapcsoló két nyomásérték közötti érában dolgozik, addig az áramláskapcsoló számára az a lényeges, hogy van-e folyadékáramlás a csöveken.

A nyomáskapcsoló előnyei közé sorolandó, hogy automatizálja a szivattyú be- és kikapcsolását, nem nekünk kell ki-és bekapcsolni a szivattyút, valamint nem probléma számára a vízben levő vas és ásványi anyagok mennyisége sem, vagyis nem kell tartani az üzemidő során rongálódástól.

Hátránya, hogy több alkatrészre van szüksége a működéshez (tartály, flexcső, stb.) több a meghibásodási lehetőség is. Gyakori például, hogy kiszakad a tartály membránja, beég vagy korrodálódik a nyomáskapcsoló, sérül vagy kiszakad a flexcső.

További hátrány még, hogy alapfelszereltségben nincs benne szárazon futás elleni védelem. Ez orvosolható utólag egy fordított nyomáskapcsolóval.

Nyomáskapcsolóinkat itt találja

Az áramláskapcsoló előnye, hogy sokkal kevesebb alkatrészre van szükség a működéséhez, amelyek közül sok műanyagból készült, így nem korrodálódik. A szárazon futás elleni védelem alapból adott ennél a verziónál, ráadásul helyigénye is igen kicsi.

Hátránya, hogy a nyomáskapcsolóval ellentétben érzékeny a vízben lévő ásványi anyagokra, valamint a vasra. Az egyszerűbb áramláskapcsolóval ellátott szivattyúk esetében jellemző, hogy szivárgás esetén is bekapcsolja a szivattyút. A drágább verziók esetében ezt már kiküszöbölték. Amennyiben öntözőrendszer működtetésére használja a szerkezetet, bizonyos esetekben érdemes plusz tartályt beépíteni, ellenkező esetben kevés lesz az induló nyomás.

Áramláskapcsolóink ill. egyéb szivattyúvezérléshez kapcsolódó alkatrészek itt találhatóak

Milyen az Ön számára ideális áramláskapcsoló?

Házi vízműrendszer nyomáskapcsolóval

Házi vízműrendszer nyomáskapcsolóval

Alapvetően két dolgot fontos figyelembe venni az áramláskapcsoló kiválasztásánál. Az egyik, hogy milyen szivattyúhoz fogja majd használni, ugyanis elektromos teljesítményben megfelelőnek kell lennie azzal. Emellett különböző típusok is a rendelkezésére állnak, vagyis az áramláskapcsoló lehet turbinakerekes, forgókerekes, örvényáramos, ultrahangos, torlólapátos, elektromágneses vagy akár forgódugattyós, oválkerekes, fogaskerekes, valamint csavarorsós is.

Abban az esetben, ha úgy érzi, nem biztos abban, melyik az ideális áramláskapcsoló az Ön számára, bátran keressen minket a webshop@celsiustrade.hu e-mail címen és segítünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: áramláskapcsoló nyomáskapcsoló
Az oldal tetejére