Termékek Menü
   

Milyen szivattyút érdemes venni fúrt kúthoz?

Fúrt kúthoz keres megfelelő szivattyút? Akkor joggal merül fel a kérdés, hogy vajon pontosan milyen szerkezetre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő vízmennyiséget tudja kinyerni a kútból úgy, hogy a szivattyú is hosszú életű legyen. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudnia, mielőtt megvásárolja az ideális berendezést a fúrt kúthoz.

Hiszen számos, nagyon fontos tényező létezik, amelyeket mind érdemes figyelembe venni, mielőtt elveszne a széles kínálatban.

Tudjuk, látva a számtalan szivattyú típust, nem tűnik egyszerűen az Önre váró feladat. Hiszen laikusként honnan tudhatná, hogy melyiket érdemes kiválasztani? Pedig a feladat nem túl nehéz, viszont tény, hogy nagyon lényeges figyelembe venni mind a kút, mind pedig az öntözéshez használt eszköz tulajdonságait és paramétereit.

Megfelel a fúrt kúthoz a felszíni szivattyú?

A helyzet az, hogy bizonyos esetekben igen. Ugyanis kilenc méter mélységig tökéletesen megfelel a sima, felszíni szivattyú. Ennek az oka, hogy mivel a hidrosztatikai nyomás miatt a víz alapvetően feljön, a fent említett mélységig gyakorlatilag mindegy, milyen mély az adott kút.

Mi történik abban az esetben, ha kilenc méternél mélyebb a kút?

Ilyen szituációban csőbúvár szivattyúra van szükség. Ezt bátran leengedheti tíz, húsz, de akár száz méter mélyre is, a szerkezet ugyanis itt is tökéletesen működik majd. Ennek oka, hogy ez a típusú szerkezet nem szívja, hanem a mélyből tolja a vizet.

Mit kell figyelembe venni a szivattyú teljesítményének kiválasztásánál?

A szivattyú erősségét minden esetben a feladat határozza meg, valamint természetesen számít az is, hogy milyen magas a nyugalmi vagy az üzemi vízszint. Előbbi azt a szintet jelenti a földfelszíntől mérve, amelyen beáll a vízfelszín, ha nincs a kútból vízkivétel. Ennél azonban sokkal fontosabb adat a szivattyú teljesítménye kapcsán az üzemi vízszint. Ez az a szint, amelyen beáll a vízfelszín a kút folyamatos szivattyúzása mellett. Hogy mindez miért fontos? A helyzet az, hogy a fúrt kutakat ezen adatok szerint oszthatjuk két nagy csoportra és így nyernek értelmet a fentebb említett értékek is.

Azokból a kutakból, amelyek üzemi vízszintje kilenc méternél alacsonyabban van, egy talajfelszínre telepített külső szivattyú segítségével is kitermelhető a víz. Ezzel ellentétben a kilenc méternél mélyebben fekvő vízszintű kutakból kizárólag búvárszivattyúval lehetséges a víz felszínre hozatala. Lényeges, hogy magának a kútfuratnak a teljes átmérője nagyobb kell hogy legyen, mint a beépített cső. Ideális esetben egyébként az üzemi vízszintnek minimum 2-3 méterrel a szűrő fölé kell érnie.

Az üzemi vízszint mindemellett más szempontból is befolyásolja a szivattyú választást. Ugyanis minél mélyebben áll a kútban a víz, a szivattyú teljesítményének annál nagyobb részét fogja elvinni csak az a tevékenység, hogy a vizet a felszínre hozza.

Hogy kell számolni a bar mértékegységgel?

Egy bar tíz méternek felel meg, ám érdemes az átmérőt is figyelembe venni. Vegyünk néhány példát! Ha adott egy 50 méter hosszú slag a végén szórófejjel, akkor 2 bar-on 50 liter vízhozammal kell számolni, ám itt figyelembe kell venni a csősúrlódást is. Amikor sikerült meghatározni, hogy mekkora teljesítményű szivattyúra van szükség, egy kicsit érdemes mindig fölé tervezni, ugyanis várható egy apró kis veszteség. Viszont fölé sem érdemes lőni, mert a vízhozam szétnyomhatja a szórófejet.

Melyik öntözés típushoz milyen szivattyúra van szükség?

Amennyiben kerti öntözésre használná a szivattyút, fontos felmérni, hogy milyen módszert választ e tevékenységhez. Ha slaggal locsolna, akkor az 50-60 liter/perces szivattyú az ideális választás, míg szórófejes öntözés esetén 70-80 liter/perces, 4,6 baros szivattyú szükséges. Abban az esetben, ha öntözőrendszert választott, 70-100 liter, 5,6 baros szerkezet az ideális választás.

Természetesen ha a fentiek kapcsán bármilyen kérdés merült fel Önben, bátran fordulhat hozzánk, minden kétségét eloszlatjuk szakmai válaszainkkal.

Csőbúvár szivattyú rendelésre adta a fejét? Nézze meg kínálatunkat ide kattintva!

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy tetsziket, vagy küldje el barátainak.

További anyagainkat a blogunkban olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: szivattyú csőbúvár szivattyú
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu