Termékek Menü
   

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő szivattyút?

Cikkünkből megtudhat minden információt kerti kúthoz tartozó szivattyú vásárlással kapcsolatban

I. Szivattyú választás előtt fontos tudni, hogy milyen mélyen van a víz a kútban, amire a szivattyút csatlakoztatni akarjuk?

A nyugalmi (nyugvó) vízszint az a szint a földfelszíntől mérve, amelyen beáll a vízfelszín, ha nincs a kútból vízkivétel. Ettől fontosabb adat az üzemi vízszint: az a szint, amelyen beáll a vízfelszín a kút folyamatos szivattyúzása mellett.

Azért fontos tudni az üzemi vízszintet, mivel a fúrt kutakat e szerint oszthatjuk két nagy csoportra: azokból a kutakból, amelyek üzemi vízszintje nincs kilenc méternél mélyebben, egy talajfelszínre telepített külső szivattyú segítségével is kitermelhető a víz. Ezzel ellentétben a kilenc méternél mélyebben fekvő vízszintű kutakból kizárólag búvárszivattyúval lehetséges a víz felszínre hozatala.

Az üzemi vízszint a szivattyú választást azért is befolyásolja, mert minél mélyebben áll a kútban a víz, a szivattyú teljesítményének annál nagyobb részét fogja elvinni pusztán az, hogy a vizet a felszínre hozza. Például: egy 60 liter/perces névleges teljesítményű szivattyú 1,5 méterről 50 liter/percet szállít szabad kifolyáson*, 9 méterről ez az érték már csak 15 liter/perc. Tehát ugyan ahhoz a kerti locsoláshoz mélyebb vízszint esetén nagyobb teljesítményű szivattyú fog kelleni.
*Legalább ¾”-os átmérőjű, maximum 1,5 méter hosszú slag csatlakozása a nyomóágon

II. Fontos tudni, körülbelül mennyi vizet tud adni a kút? (Mennyi a kút hozama?)

A kút üzemi vízszintje és hozama legyen a kiinduló adat a szivattyú választátáshoz! A vízigényhez való viszonyításnál figyelembe kell venni, hogy a túlterhelt kút homokolni fog (a homok pedig tönkreteszi a szivattyút is). A Debrecenben és környékén lévő fúrt kutak jellemzőjeként elmondható, hogy 40 mm-es, ritkább esetben 32mm-es átmérőjű csővel vannak megfúrva, vízhozamuk pedig átlagosan 20-50 liter percenként.

Mielőtt szivattyút választunk, érdemes „kipróbálni” a kutat, hogy ezt a két adatot (az üzemi vízszintet és a vízhozamot) fel tudjuk jegyezni. A szomszédtól, ismerőstől kölcsönkért, általában megfelelő 50 vagy 80 liter/perces szivattyút nagyjából 30 percig kell járatni, és meg kell nézni, hogy ez után egy átlagos vödröt (aminek lehet tudni az űrtartalmát) mennyi idő alatt tölt meg.

Például: A kölcsönkért 80 l/perces szivattyú a 10 literes vödröt 15 másodperc alatt töltötte meg.
 
--> ebben az esetben  60 :15 x 10 = 40
Megnézzük az alábbi táblázatban, hogy a kölcsönkért 80 l/perces szivattyú hány méteres üzemi vízszintnél ad 40 litert? 7 méternél (ez tehát az adott kút üzemi vízszintje)


Ez után eldöntjük, körülbelül hány liter vízre lenne szükségünk a felszínen. Megkeressük a szükséges vízmennyiség és a megkapott üzemi vízszint metszetét a második táblázatban, és így megkapjuk, nagyjából hány liter/perces szivattyúra van szükségünk.


Amennyiben a víz nagyon gázos – szaga van, buborékos – mindenképpen gázleválasztós szivattyúban kell gondolkodni.


III.
Ha ezek a kiinduló adatok megvannak, el kell döntenünk, mire szeretnénk használni a szivattyút? (A szivattyú várható terhelése a nyomó oldalon ugyanis módosíthatja a választást).

1.) Öntözésre: amennyiben kerti felhasználásra veszünk szivattyút, meg kell határozni, milyen típusú locsolást akarunk vele végezni.

Slagos locsolás esetén, ha a szivattyúra csak a slag kerül, esetleg a végére locsolópisztoly és kézzel locsolunk, akkor az 50-60 liter/perces szivattyú az általános választás (ha több vízre van szükség és a kút elbírja, lehet nagyobb teljesítményűt is választani).
Egyszerű kiskerti locsoláshoz ezek a szivattyúk jelentik a megoldást

Szórófejes locsolás esetén (földbe szúrható öntözőfejek), vagy ha hamarabb szeretnénk végezni a slagos locsolással,  általában már 70-80 liter/perces, 4,6 baros szivattyú szükséges (ha több vízre van szükség és a kút elbírja, lehet nagyobb teljesítményűt is választani).
Ha szórófejes locsolásra szeretne kerti szivattyút, akkor ezek között érdemes szétnézni.

Öntözőrendszerhez (földből kiemelkedő öntözőfejeket működtetésére) 70-100 liter, 5,6 baros szivattyúra van szükség. A pontos típus és teljesítmény meghatározása azonban szakember feladata. Mivel több módosító paramétert (a kút hozama, vezetékek hossza, szórófejek mennyisége stb...) is figyelembe kell venni, tehát nekik is szükségük van az I-II. pontban leírt adatokra.
Komplett öntözőrendszerhez itt talál megfelelő szivattyút

A locsolópisztoly, az öntözőfejek nem lehetnek tartósan zárva, mert az károsítja a szivattyút! Amennyiben nem megoldható a szivattyú kézi ki-be kapcsolása, akkor meg kell oldani a vezérlést. Erről részletesebben A szivattyú vezérlése és a szivattyú szerelvényei címszavak alatt olvashat.

Ha sok vizet akarunk használni, de a kút gyenge vízadó képességű, érdemes ciszternás rendszert kialakítani. A kútból egy kisebb vízszállítású szivattyú tölti a ciszternát, ahonnan egy kellő teljesítményű szivattyú megoldja az öntözőrendszer táplálását, vagy a házi vízellátás.

2.) Házi vízellátásra amennyiben házi vízellátásra szeretnénk használni a szivattyút, a legáltalánosabb megoldás egy 70-80 liter/ perces, 4,6 baros szivattyú (ez függ az ellátott ház méreteitől és vízfelhasználásától). Ebben az esetben:

- hidroforként nyomáskapcsolóval kell szerelni a szivattyút
- áramláskapcsolót kell beépíteni a rendszerbe

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu