Termékek Menü
   

A vízszivattyúk meghibásodásának leggyakoribb okai

1. A szivattyú "szárazon járt"

- Nem kap vizet a szivattyú: A szivattyú valamilyen okból a szívóoldalon elejti a vizet, ezért a rendszerben megszűnik a vízszállítás. Ez az ok lehet: nagymérvű vízszint csökkenés, a vízforrás kiürülése, kötéslazulás, csőrepedés, szelep hiba, falslevegő beszívás, nem szakszerű telepítés, stb.
- Gyakran előforduló eset, hogy a nyomáskapcsolón  elállítják a kikapcsolási értéket, a szivattyú nem képes feltermelni a kikapcsoláshoz szükséges nyomást. Ilyen esetben a használatos szárazfutás védők sem avatkoznak be, mert a nyomás nem esik le.  A gyári beállításoknál alapszabály, hogy a kikapcsolási értéknek legalább 1.2-1,5 bárral alacsonyabbnak kell lennie a szivattyú felső nyomásértékénél, ezt módosítani nem szabad.

Mindkét jelenség következménye, – mivel átfolyás híján nincs hűtés – hogy a szivattyúházban maradó vizet a szivattyú cirkuláltatja, felmelegíti. A tengelytömítés csúszógyűrűi túlmelegednek, fokozzák a hőmérsékletet, a kerámia gyűrű elrepedhet. Mivel az ejektor és általában a járókerék is műanyagból készül, ezért meglágyul és deformálódik, amikor a víz hőmérséklete eléri a 40C°-ot. A szívóhatás miatt fokozatosan összeér a járókerékkel az ejektorban lévő rozsdamentes kopáscsökkentő betét, és mintegy „leesztergálja ” annak szívónyílását.
Az, hogy a meghibásodás milyen mérvű, azon múlik, hogy ebben az állapotban mennyi időn keresztül üzemel a szivattyú, mennyi idő után észlelik a hibajelenséget. Vannak esetek, amikor a két alkatrész olyan mértékben összeér, hogy blokkolja a tengelyt, ezzel túlterheli a motort, és komoly meghibásodást okoz.

2. Bevizesedett / szétfagyott a berendezés

A házi vízműveket és a kerti szivattyúkat egyaránt védett, száraz helyen kell telepíteni, védeni kell a lelocsolástól, időjárási szélsőségektől, fagyoktól.
Nem csak a közvetlen vízhatás (megázás, lelocsolás) okozhat problémát. A vízaknában, vagy egyéb nedves, szellőzés nélküli helyeken könnyen kicsapódó pára is problémát okoz, mert a csapágyak és az elektromos motor meghibásodásához vezethet.  A pára átáztatja a tekercset, és a szivattyú első induláskor menetzárlatos lesz.

Normál működés közben is problémát okozhat a víz: ha a felszívott vízmennyiséget a szivattyú nem tudja kiengedni, mert a szivattyú jár, de a nyomott oldal le van zárva, az ugyan úgy a szivattyú túlmelegedéséhez vezet, mintha szárazon járna.

A fentebb felsoroltak nem garanciális meghibásodások.
A garancia feltételeiről erre a linkre  kattintva olvashat.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu