Termékek Menü
   

Ezek a leggyakrabban elkopó kiegészítők, melyekre érdemes odafigyelni!

Egy szivattyú beszerzését és beüzemelését követően annyira egyszerűnek tűnik a kerti öntözés, a medence feltöltése vagy a veteményes vízzel való ellátása, mint valami gyermekjáték. Pedig az apró mozdulat mögött, amellyel elindítja a vízáramlást, ennél sokkal több rejlik. A jó hír viszont az, hogy ezzel nem szükséges nap mint nap foglalkoznia, ha rendszeresen ellenőrzi és karbantartja a szivattyúját.

Ez azért is lényeges, mert van néhány olyan alkatrész és kiegészítő, amelyek egy idő után rendszeres használat mellett egyszerűen elkopnak, elöregednek. Ha nem szeretné megvárni az első meghibásodást, érdemes időről időre ellenőrizni és amennyiben szükséges, cseréltetni ezeket, hiszen így nagyban megnövelheti szivattyúja élettartamát, ráadásul elkerülheti az esetleges bosszúságokat is. Lássuk, mire érdemes odafigyelnie!

Mely szivattyú kiegészítők és alkatrészek kopnak el a leggyorsabban?

Bár elsőre aprónak és jelentéktelennek tűnhetnek ezek a kiegészítők, mégis nagyon fontos szerepük van a szivattyú zavartalan működésében. Ilyenek a tömlővég, a gyorscsatlakozó o-gyűrűje, a stabilitást biztosító bilincs, valamint ide sorolandók a 1/2"-3/4"- os gumitömítések is. Főként egy szezon után, vagy ha erre nem kerül sor akkor, a téli pihenést követően érdemes alaposan átnézni a szerkezet belső részét, kiemelt figyelmet fordítva ezekre az apróságokra is. Ezek az alkatrészek főként a víz megfelelő irányba történő szivattyúzásáért és a különböző zárlatos meghibásodások megakadályozásáért felelnek. Valójában tökéletesen illik a mondás ide, hogy kicsi a bors, de erős!

A különböző szivattyú alkatrészeket webáruházunkban ide kattintva találja.

Lényeges, hogy egy alkatrész megvásárlása előtt mindenképpen ellenőrizze szivattyúja pontos típusát, amely a gyártó és a típus meghatározását jelenti. Ezt az információt a szivattyú elektromos kábel bekötésére használt kapocsfedelén találhatja meg. Ugyanis fontos az, hogy a típusnak megfelelő kiegészítőt válassza a maradéktalan működés eléréséhez.

Karbantartás megelőző jelleggel

Ha a szivattyú megfelelően van elhelyezve, használva és hibátlanul működik, akkor is érdemes legalább kétévente szervizbe vinni, ugyanis minél bonyolultabb egy készülék, a sok mozgó, forgó alkatrész miatt annál több a meghibásodási lehetőség. Ilyen módon minimális összeg ráfordításával is jelentősen növelhető a szivattyú élettartama.

Honnan tudhatja, ha valami miatt meghibásodott a szivattyú?

Kivételes esetekben előfordulhat, hogy minden igyekezet ellenére mégis jelentkezik valamilyen hiba a szivattyú működése során, amit érdemes minél előbb felismerni, hogy leállíthassa a szerkezetet. Normális működés esetén a szivattyúnak csak motorhangja van, nem "visít", és a szivattyú a tengelyénél nem csepeg, illetve nem veri le a bitosítékot. Amennyiben bármilyen, rendellenes működésre utaló jelenség merül fel, a szivattyút érdemes azonnal szervizbe vinni, hiszen ezzel megelőzhető egy komolyabb meghibásodás.

Érdemes egyedül kicserélni az apró alkatrészeket?

Abban az esetben, ha nem először van dolga szivattyúval és magabiztosan képes szétszedni, majd összeszerelni a szerkezetet, valamint áttekinteni az alkatrészek állapotát, bátran vágjon bele. Sőt, ilyenkor érdemes a gyorsan kopó alkatrészek közül többet is tartani otthon, így rövid idő alatt elvégezheti a szezononkénti karbantartási munkálatokat. Ezek a csúszógyűrűs tömítés, a ház tömítés ("O" gyűrű) és a csapágyak. Ezeket mindenképpen cseréljük. Amennyiben viszont soha nem szedett még szét szivattyút és egyáltalán nem biztos abban, hogy kellene szétszednie és összeszerelnie, mindenképpen bízza szakemberre a dolgot, hiszen laikusként akár kárt is tehet a szivattyúban.

Különösen akkor, ha egy nem megfelelő összeszerelést követően üzembe helyezi, így ugyanis akár tönkre is teheti az egyébként csak apró javításra szoruló szerkezetet. Az utóbbi esetben forduljon hozzánk bizalommal, ugyanis szervizünkben szivattyúk felújítását, valamint az előzetes előzetes hibafeltárást ajánlatadás alapján végezzük. A beépített alkatrészekre pedig fél éves garanciát vállalunk.

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További anyagainkat itt olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: szerelvények, vezérlés
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu