Csak a teljesen új, vagy a rendszeres időközönként újrakalibrált sütők esetében állítható, hogy a beállított hőfok és sütőtér hőmérséklete megegyezik - régóta használt sütők esetében a beállított és a tényleges hőfok között általában 10-50°C, szélsőséges esetben akár 90 °C különbség is lehet! Ekkora eltérés már jelentősen befolyásolja a receptekben leírt sütési időt és a készített ételek minőségét, sütemények és egyéb tésztafélék esetében pedig ezen múlthat akár az is, hogy ehető lesz-e egyáltalán a végeredmény.
A sütő folyamatos kalibrálásánál vagy az ételek kárára történő tesztelésnél egyszerűbb megoldás a sütőhőmérő használata. Az eszköz a sütőrácsra állítva vagy akasztva folyamatosan pontos képet ad a sütőtérben uralkodó hőmérsékleti viszonyokról, a nagy számok és a jól látható mutató pedig egyszerűvé teszik a leolvasást.