Termékek Menü
   

Mivel jár a kút bejelentési kötelezettség?

Az utóbbi időben nagyon sokat lehetett már hallani az úgynevezett kút bejelentési kötelezettségről, amellyel kapcsolatban számos különböző információ jelent meg a sajtóban. Pontosan ezért tartottuk nagyon fontosnak, hogy tiszta vizet öntsünk ezzel kapcsolatban a pohárba és leírjuk, milyen teendői is vannak a kút tulajdonosoknak. Hiszen a legtöbb szivattyú használó víznyerőhelye rendszerint fúrt vagy ásott kút, amelyekre vonatkozik az új szabályzat.

Lássuk, miről is van szó!

Egy családi ház kertjében sokak számára elképzelhetetlen a növények öntözése és a szivattyú használata fúrt vagy ásott kút nélkül. Ezek a létesítmények ugyanúgy a kert részei, akár a szerszámok, sőt, a legtöbben még a szivattyút is ezen víznyerőhelyek paramétereinek megfelelően választották ki és szerezték be. Pontosan ezért fontos odafigyelnie kút tulajdonosként az új rendelet különböző pontjaira, hogy ez az egység ne bomoljon meg a birtokán és továbbra is gond nélkül élvezhesse ezek minden előnyét.

A szabályozásról röviden

Lássuk először is azt, miről is szól ez a rendelet röviden! Az Országgyűlés döntésének, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. (Vgtv) hatályos rendelkezései értelmében 2020. december 31. az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített fúrt és ásott kutak bejelentésének végleges határideje. Mindez azt jelenti, hogy ha jövő év végéig nem kér fennmaradási engedélyt az enélkül fúrt vagy ásott kútra, akkor vízgazdálkodási bírság befizetésére kötelezhetik.

Mit jelent mindez?

Természetesen nem kell kétségbe esnie, ha van a fentieken megfelelő fúrt vagy ásott kút a birtokán. Mindazonáltal azonban fontos, hogy tisztában legyen azzal, milyen teendői lesznek ezzel kapcsolatban a jövőben. A tájékoztatásban az szerepel, hogy az összes 1992. február 15. után létesült fúrt és ásott kút engedélyköteles, ezek esetében pedig alapvetően háromféle esetet különböztethetünk meg.

  • Abban az esetben, ha olyan ásott kút van a kertjében, amely annak idején jogszerűen létesült, viszont engedély nélkül, mindenképpen üzemeltetési engedélyt kell rá kérni 2020. decemberéig.
  • Amennyiben viszont olyan ásott kútról van szó, amelyre a létrehozáskor engedélyt kellett volna kérni, viszont ezt elmulasztotta, fennmaradási engedélyért kell fordulnia a hatóságokhoz.
  • Ha pedig olyan fúrt kút van a telkén, amelyet 1992. február 15. előtt létesített, akkor üzemeltetési engedélyt szükséges rá kérni.

Az üzemeltetési engedélyt a létesítési engedélyt megadása után lehet megszerezni, az engedély megadása előtt az elkészült kút valós mélységét és helyét ellenőrzik a hatóságok.

Mindenkire vonatkozik ez a szabályozás?

A fentebb említett szabályok csak azokra vonatkoznak, akik magáncélra használják a fúrt vagy ásott kutat, az nem védett területen fekszik és talajvizet vagy partiszűrésű vízkészletet használnak. Ha beleesik ebbe a keresztmetszetbe az Ön birtokán fekvő kút is, akkor érdemes cselekednie a közeljövőben és elvégezni a szükséges intézkedéseket.

Hogy szerezhetők be az engedélyek és mi történik a megszerzésük után?

Ahhoz, hogy megkaphassa a megfelelő engedélyeket, egy dokumentációt szükséges leadnia a katasztrófavédelmi hatóságnak, amelynél az Ön telke területileg illetékes. Ők ezt majd továbbítják az illetékeseknek, ugyanis a különböző vizsgálatokat viszont már a külön erre szakosodott cégek végzik majd el. Kicsit más a helyzet akkor, ha a házba is be van vezetve a kútból nyert víz, ugyanis ilyenkor laborvizsgálat kérésére is köteles tulajdonosként. Ennek keretein belül megbizonyosodhat arról, hogy a víz, amelyet használnak megfelelő minőségű.

Érdemes időben megkezdeni az engedélyeztetést!

Bár még úgy tűnhet, sok idő van a következő esztendő végéig, azonban érdemes időben megkezdeni az engedélyek beszerzését, ha van ásott vagy fúrt kút a kertjében. Ugyanis ha kicsúszik a határidőből vagy elfeledkezik az ezzel kapcsolatos teendőkről, igen komoly bírságra is számíthat. Viszont ha időben elvégzi a megfelelő teendőket, nyugodtan vághat neki az új évnek 2021-ben.

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy tetsziket!

Tartalomhoz tartozó címkék: szivattyú általános
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu