Termékek Menü
   

A kemencehőmérők kiválasztása és használata

Amennyiben még csak most ismerkedik a kemencék használatával, vagy ajándékba szeretne hőmérőt venni, mindenképpen olvassa végig ezt a rövid tájékoztatót

Ha még csak most csöppent bele a kemencék világába és nemrég kezdett el ismerkedni a használatukkal, esetleg ajándékba szeretne valakinek kemencehőmérőt vásárolni, akkor nyilván teljesen elbizonytalanodott, miközben a kínálatban válogatott.

Kitaláltuk? Ne aggódjon, segítünk Önnek kiválasztani a megfelelő eszközt!

Persze, hosszú évtizedekkel ezelőtt még nem volt szüksége a mai nagymamáknak és nagypapáknak kemencehőmérőre, mivel minden nap a kemencét használták, a lisztes vagy kaparós módszerrel mindig tudták, mikor milyen hőmérsékletű a belső tér és mikor milyen étel sütésére alkalmas. Viszont ha igazán hatékony munkát szeretne végezni és nem kockáztatná a készítendő finom falatok minőségét, akkor érdemes beszereznie egy hőmérőt. Különösen akkor, ha egyelőre még a kezdő kemencehasználók táborát erősíti. Ha készen áll, mutatjuk, hogyan választhatja ki az ideális kemencehőmérőt és miként érdemes használni azt.

Hagyományos kerti kemence

Hagyományos kerti kemence

Tulajdonképpen mi az a kemencehőmérő?

Ha szeretné, hogy igazán örömet okozzon a kemence használata, akkor mindenképpen fontos beszereznie egy kemencehőmérőt, függetlenül attól, hogy mobil vagy épített kemencéről van-e szó. Fontos tudni, hogy egy kemencében a sütési hőmérséklet 180 – tól egészen 300 Celsius fokig terjedhet, melyet igen nehéz pontosan beállítani, ha fával tüzel. Ennek beállításában, ellenőrzésében segít Önnek a kemencehőmérő, amely segítségével tudhatja, mikor melyik étel elkészítésére alkalmas a kemence hőmérséklete. Mivel ezek a hőmérők 0-600 Celsius fokig mérnek, pontos képet kaphat arról, hogy éppen mi zajlik a belső térben.

Tekintse meg kemencehőmérő kínálatunkat - rendeljen termékeinkből!

Mit érdemes figyelembe venni egy kemencehőmérő kiválasztásánál?

A hőmérők a beépítés módjától függően többféle kialakításban rendelhetők meg. A menet nélküli hőmérők hátlapján egy 15 mm átmérőjű, 10 mm hosszúságú, úgynevezett frontgyűrű található. Mivel a hőmérőt minden sütés alkalmával ki kell venni, javasoljuk egy védőcső beépítését a kemence falába. Így a hőmérők védőcsővel is rendelhetők. A védőcsöves változatnál egy menet nélküli hőmérő illeszkedik frontgyűrűje egy 1/2"-os menettel ellátott cső belsejébe illeszkedik. A 1/2"-os menet oldalán található kis csavarral szükség esetén rögzíthetjük a hőmérőt a védőcsőbe.

Kemencehőmérő a tűztér előtt

Kemencehőmérő a tűztér előtt

A rövid, 6 cm-es benyúlású hőmérőkhöz csak maga a 1/2"-os menetes darab is rendelhető. Itt a közdarab a frontgyűrűre illeszkedik. Ezzel a megoldással a kemence ajtajába is szerelhetjük a hőmérőt. Vigyázat, a belső ajtóba (tévőbe) ne szereljük a hőmérőt, mert ott nem tud hűlni a fej és tönkremegy az eszköz. Mivel sokféle kialakítású kemence létezik, és ezekben különböző helyekre építhetők a hőmérők, többféle benyúlási hosszban és csatlakozással gyártjuk. Mivel a kemencék nem légkeverésesek, ezért a belső tér minden pontján más és más a hőmérséklet. A hőmérő helyét és hosszát úgy kell megválasztani, hogy a kemence falán belül minimum 10 cm-rel benyúljon, de ne akadályozza az edények ki- és berakását.

Hogy kell használni a kemencehőmérőt?

Bármilyen típusú kemencéről is van szó, a kemencehőmérő használatához fontos betartani néhány fontos szabályt. Lássuk, melyek ezek!

1. Mindenképpen meg kell várni, amíg leég a fa!
Soha nem a lángoló fával megrakott kemence hőmérsékletét mérjük, hisz nekünk majd csak a hőre és nem a lángra lesz szükségünk. A láng hőmérséklete elérheti akár az 1000 – 1200 Celsius fokot is, így a mérőeszköz érzékelője gyorsan tönkremegy.

2. A hőmérőt csak a fa leégését követően helyezze be a kemencébe!
Így pontos adatokat kaphat arról, mikor, milyen a hőmérséklet a kemencében.

3. Ha ideális hőmérsékletet mutat a hőmérő, indulhat az ételek elkészítése!
Érdemes tisztában lenni azzal, milyen típusú húsételnek mekkora hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően átsüljön, ne maradjon nyers és ne égjen meg. A belső, maghőmérséklet az, aminek el kell érnie egy bizonyos értéket, hogy a hús megfelelően megsüljön. Érdekesség, hogy a szárnyasokhoz egy kicsivel magasabb hőfok szükséges, mint a sertéshús esetében. Sőt, ha marhahús kerül a kemencébe, akár több, mint 10 Celsius fokkal is alacsonyabb lehet a kívánt hőmérséklet, mint baromfi esetén. Ezeket az értékeket külön hús hőmérővel is ellenőrizheti, de ha a kemencét 180 Celsius fokra hagyja visszahűlni, akkor már ideálisak a körülmények a sütéshez.

4. Téliesítés - a hőmérőt védjük az időjárás viszontagságaitól.
A sütés befejeztével, vagy a téli időszakban tegyük száraz helyre, ezzel elérhetjük, hogy hosszú évekig kiszolgáljon minket az eszköz.

Az első próbálkozások

Mint az élet szinte minden területén, a kemence használatához is szükség van némi tapasztalatra, így kezdőként nem kell elkeserednie, ha esetleg nem úgy sikerültnek az első itt elkészített ételei, mint ahogy azt elképzelte. Higgy el, hamar beletanul majd a dologba és rövid idő alatt átveszi az idegeskedés helyét a szórakozás és a mennyei falatok. Ha megtartja az ideális hőmérsékletet a különböző ételek esetén a hőmérő segítségével, az már fél siker. Hamarosan pedig már azon kapja magát, hogy az egész szomszédság az Ön kerítése köré gyűlik a finom illatok miatt. Az elismerő pillantások pedig mindent megérnek.

Szeretne kemencehőmérőt rendelni? Nézzen szét termékeink között ide kattintva

Amennyiben továbbra sem biztos abban, pontosan melyik kemencehőmérő lenne az ideális az Ön számára, keressen minket bátran, bizalommal, segítünk a döntésben és válaszolunk minden felmerülő kérdésére. E-mail címünk: info@biterm.hu

Hasznosnak találta a cikket? Kérem ossza meg ismerőseivel, barátaival.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyakran ismételt kérdések hőmérők
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu