Termékek Menü
   

Öntözni fontos, de nem mindegy, mikor!

Ha már készen áll a szivattyú a kert öntözéséhez, Ön pedig már alig várja, hogy végre kényelmesen láthassa el a birtokán levő növényeken vízzel, akkor itt az ideje, hogy végre meg is valósítsa mindezt. A forró nyári időszakban viszont igen sarkalatos kérdés, hogy mikorra érdemes időzíteni ezt a tevékenységet. Hiszen egy nem megfelelő napszakban végzett öntözés akár a növények megbetegedését, pusztulását is okozhatja. Pontosan ezért összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a kert vízellátásával kapcsolatban.

Reggel van este érdemes inkább öntözni?

Örök kérdés ez a kerttulajdonosok körében, hiszen a tapasztalataink azt mutatják, mindenki másra esküszik. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy napi időbeosztás milyen nagy úr, hiszen ha valaki hajnalban jár dolgozni, jó eséllyel estére halasztja ezt a feladatot, míg az éjszakások nyilván inkább a reggeli, délelőtti órákban látnak neki e teendőknek. De mégis mi az igazság? Mikor érdemes öntözni? A helyzet az, hogy a legnépszerűbb, szakemberek által is alátámasztott teória szerint ha az este vagy éjszaka lehűlt talajt locsolja meg, sokkal kevesebb víz párolog el egy tikkasztó nyári napon, mintha a felmelegedett talajt érné a víz. Ezzel pedig biztosíthatja azt, hogy a növények felvehessék a számukra ideális mennyiségű vizet még mielőtt kisütne a nap és újra magasabbra csúszna a hőmérő higanyszála.

A fenti kérdésre válaszolva mindez azt jelenti, hogy kora reggel, valamint este érdemes bekapcsolni a szivattyút, amikor már egy kicsit enyhül az időjárás. Fontos tudnia azonban, hogy léteznek olyan növények, amelyek hajlamosak a különböző betegségek kialakulására és a gombásodásra. Ha van ilyen zöld lakó, azt érdemes inkább reggel megöntözni, ugyanis így a felkelő nap sugarai hamar felszárítják a levelekre került vízcseppeket, amelyek nyomán könnyebb elkerülni a különböző gombás megbetegedéseket.

Mindenképpen kerülje a tűző napsütésben való öntözést!

Mindehhez még nagyon lényeges hozzáfűzni, hogy a tűző napsütésben történő öntözést mindenképpen érdemes elkerülni, ugyanis a kútból érkező 5C fok hőmérsékletű víz miatt sokkot kaphat a növény, akárcsak az ember, ha felhevült testtel a hideg vízbe ugrik. Másrészt a vízcseppek nagyítóként működnek és egész egyszerűen megégetik a növények leveleit, szárát.

Vegye figyelembe az aktuális időjárást!

Persze a fentiek csak akkor igazak, ha éppen meleg, csapadékmentes időszak van és az időjárás nem kegyes a növényekhez. Ha borongósabb az idő és gyakran esik az eső, érdemes ezt mindig figyelembe venni, amikor közeleg a napi öntözés ideje. Ez azért lényeges, mert a túlöntözés ugyanolyan kártékony lehet, mint a kiszáradás, ráadásul feleslegesen fogyasztunk áramot.

A gyakori gyenge öntözés rosszabb, mint a ritkább bővebb!

Tény, hogy nagyon lényeges a rendszeres öntözés, ha az időjárási körülmények megkövetelik, ám érdemes erre a tevékenységre megfelelő időt szánni. Hiszen a gyakori, de kis mennyiségű vízzel történő, rövid ideig tartó öntözés sokkal kevésbé hatékony, mint ha ritkábban kerít sort minderre, de akkor bőven ad vizet a növényeknek. Ennek a titka, hogy a víznek a gyökerekig kell eljutnia, nem elég, ha nedves a talaj felszíne. Ahol ez nem történik meg, ott a gyökerek elkezdenek a nedves rész után „nyúlni”, melynek eredményeképpen könnyen kiszáradhatnak.

Tipp: fordítson figyelmet arra, hogy kertjének talaja megfelelő minőségű, jó víz- és levegőáteresztő képességgel rendelkezzen, így sokkal kevesebb vizet kell elhasználnia, mert könnyebben "célba" ér a nedvesség.

Mi a helyzet a gyep öntözésével?

Valójában a füves terület vízzel való ellátása sem igényel nagyobb odafigyelést, mint más növények esetében. A vetés utáni időszakban természetesen naponta többször is meg kell locsolni a pázsitot, ám az ez utáni időszakban elég ezt naponta vagy az időjárási körülményekhez alkalmazkodva ritkábban megtenni.

Lényeges a megfelelő szivattyú használata

Öntözni tud vezetékes ivóvízzel is, ám a növények számára, pláne ha nem két tő virág van, jobb megoldás és az Ön pénztárcáját is kíméli ha például fúrt kútból locsol. Természetesen e tevékenység maradéktalan elvégzéséhez szükség van egy megfelelő szivattyúra is, amely biztosítja a megfelelő vízellátást. Az ideális szerkezet megtalálásához lényeges, hogy vásárlás előtt alaposan tájékozódjon mind a víznyerőhely paramétereiről, mint pedig a választékban található készülékek teljesítményéről. Amennyiben még nem találta meg az ideális szivattyút a birtokára, forduljon hozzánk bizalommal vagy nézzen szét szivattyú webáruházunkban!

Ha hasznosnak találta a bejegyzést, kérjük nyomjon egy Tetsziket, ossza meg ismerőseivel is azt.

További hasonló cikkeinket a Blogunkban olvashatja ide kattintva.

Tartalomhoz tartozó címkék: szivattyú általános
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu