Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Kerti teendők az őszre – Gondoskodjon a pázsitról is!

Sokan gondolják, hogy az ősz beköszöntével együtt a kerti szezon is véget ér, pedig ez koránt sem igaz. Ahhoz ugyanis, hogy tavasszal újra teljes fényében pompázzon az udvar, szükség van arra, hogy ilyenkor elvégezzen néhány fontos munkálatot odakinn. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelnie és eláruljuk azt is, mit tehet azért, hogy a pázsitot ne viseljék meg a téli mínuszok és a nehéz hótakaró.

Még nem késő növényeket ültetnie!

Ha létezik tökéletes időszak az új növények elültetésére vagy a már meglévő dézsás növények átültetésére, akkor az mindenképpen az ősz. Ezekben a hónapokban fákkal és virágokkal egyaránt bővítheti birtoka lakóinak számát, ugyanis az ilyenkor elültetett facsemeték és elduggatott tavaszi hagymások tavasszal már meg is mutatják szépségüket. Vagyis még ne tegye el az ásót, hiszen lesz még feladata ennek a szerszámnak!

Itt az ideje a metszésnek!

Sok növény számára az ősz az ideális időszak, ha metszésről vagy visszavágásról van szó. Az évelő cserjék öregedő ágait mindenképpen érdemes ilyenkor eltávolítani, de a sövény megigazítására is ez az utolsó esély még a szezonban. A gyümölcsfák metszésére szeptember vége, október eleje a legalkalmasabb és mindenképpen el is kell végezni, hiszen ellenkező esetben lehet, hogy jövőre nem terem majd a fa, esetleg fel is kopaszodhat. 

Gondoskodjon a nem fagytűrő növények biztonságba helyezéséről is!

Az ősz második felében már szinte biztos, hogy beköszöntenek az első éjszakai fagyok, így a nem fagytűrő növényeket érdemes időben biztonsága helyezni. A cserépbe vagy dézsába ültetett növényeket itt az ideje védett helyre tenni, de a kevésbé fagytűrő, valamint a fiatalabb, ősszel ültetett facsemetékre is érdemes gondolni. A legjobb védekezés a fagy ellen, ha néhány centiméter magasan földet halmoz fel a fa törzse körül, de léteznek olyan mediterrán növények is mint a füge, amelynek a gyökerei mellett a leveleit is meg kell védeni. 

Az gyepnek is szüksége van a kiemelt figyelemre!

Azért nagyon fontos külön foglalkozni a pázsittal, mert a tavaszi és nyári hónapok alatt rendszerint nagy terhelésnek van kitéve ez a terület, hiszen ki ne töltené itt szívesen a szabadidejét többedmagával? Annak érdekében, hogy az ekkor okozott terhelést ellensúlyozhassuk, az őszi hónapok alatt fontos odafigyelni arra, hogy nem szabad a füvet 5 centiméternél kisebbre nyírni. Fogjon inkább gyakrabban hozzá a művelethez! Szükség is lesz rá valószínűleg, hiszen a gyakori esőzések miatt gyorsabban megnőnek majd a fűszálak ezekben a hetekben. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a gereblyézésre is, ugyanis a gyepfelületre hullott leveleket, valamint a fűnyírásból visszamaradt szálakat egészen az első hóesésig fontos rendszeresen eltávolítani innen. Ezek ugyanis fényt és levegőt vesznek el a fűszálaktól, amelyekből egyébként is kevés jut ebben a jellemzően kevésbé napsütéses időszakban.

Ezeken túl a gyepszellőztetésnek is most jött el az ideje, amelyet mindenképpen száraz, csapadékmentes napon érdemes elvégezni. Amire szüksége lesz hozzá, az egy gyepszellőztető, de ha nincs kéznél ilyen szerszám elegendő egy vasvilla vagy egy gereblye is hozzá. A szerszámot szúrja erőteljesen a talajba, majd mozgassa óvatosan előre és hátra! Mindez segít meggátolni a tövek elhalását és elkerülhető vele a filcesedés is. Az öntözéssel ezekben a hónapokban már nem kell foglalkoznia, így téliesítheti a szivattyúját és elteheti egy védett helyre, ahol a hőmérséklet nem megy nulla fok alá. 

A kert adottságaitól függően ezek a teendők mind nagyon fontosak és mindenképpen érdemes elvégezni ezeket az őszi hónapok folyamán. Érdemes egy listát készítenie azoktól a tevékenységekről, amik még várnak Önre odakinn, így biztosan nem felejt el semmit beszerezni hozzájuk. A sok munkát az udvar tavasszal hálálja majd meg, amikor kidugják a fejüket az első tavaszi évelők, újra egybefüggő zöld lesz a pázsit, kirügyeznek a fák és újra kikerülnek a teraszra az élettel teli leanderek. Így a kertje ugyanolyan gyönyörű lesz, ahogy emlékezett rá.

Amennyiben tetszett a cikk, kérem nyomjon egy Like-ot

Itt olvashatja többi anyagunkat

Az oldal tetejére