Termékek Menü
   

Erre figyeljen oda tavasszal, ha kerti szivattyút használ!

A tavasz mindig komoly fordulópont a szivattyú tulajdonosok életében, hiszen ebben az időszakban számos fontos tennivaló vár ránk mind a beüzemelés, mind pedig az üzemben tartás során. Annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen történjen, ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tavaszi tudnivalókat, amelyeknek utána egész szezonban nagy hasznát veheti.

Amire a tavaszi beüzemelés során kell odafigyelni

Számos lényeges olyan momentum van, amelyekre fontos figyelmet fordítani még a beüzemelés előtt.

Érdemes ellenőrizni a szivattyúaknát!

Még mielőtt behelyezné a helyére a szivattyút, érdemes ellenőrizni, száraz-e a szivattyúakna, ugyanis ha víz áll benne, az akár tönkre is teheti a szerkezetet. Így mindig ki kell szárítani a helyet, mielőbb beüzemelné a szivattyút. Ezt egyébként időről időre érdemes leellenőrizni akár minden bekapcsolás előtt.

Lényeges megnézni, mi van a burkolat alatt!

Bár biztosan vagyunk abban, hogy még a tél beköszönte előtt mindent megtett annak érdekében, hogy a szivattyú épségben maradjon, ám ennek ellenére fontos a tavaszi indítás előtt is alapos ellenőrzést végezni. Ebbe beletartozik a tengely megtekintése, eltávolítva a ventilátor burkolatot, valamint a szívócső és a szivattyúház ellenőrzése is. Utóbbival szorosan összefügg a légtelenítés. A tengelytömítés alapos átnézése is lényeges, ugyanis mivel folyamatosan kopik, előfordulhat, hogy nem tömít rendesen és a szivattyúba tengelyirányból víz folyhat be. Ez pedig a tekercs zárlatos meghibásodásához vezethet, amelyet érdemes odafigyeléssel kiküszöbölni.

Egy utolsó ellenőrzés, mielőtt elindítaná a szerkezetet...

Ha mindent rendben talált, egy utolsó ellenőrzésre akkor is mindenképpen szükség van. Mégpedig azt kell megfigyelni, hogy a víz biztosan sehol nem folyik-e. Ha nem, akkor behelyezheti a szerkezetet az aknába és indulhat a locsolás!

Amire a szivattyú tavaszi beüzemelése után kell odafigyelni

Alapvetően három olyan fő dolog van, amelyre érdemes odafigyelni a tavaszi működtetés során.

Természetellenes, hibás működés

Az egyik valójában egyértelmű, ugyanis ha rendellenes működést vagy nem természetes hangokat hall a szerkezet irányából, akkor azonnal áramtalanítani kell és szakemberhez fordulni vele. Fontos, hogy semmiképpen ne próbálja meg egyedül megjavítani a szivattyút, ugyanis egyrészt még nagyobb kárt tehet benne, másrészt pedig akár életveszélyes is lehet, ha újra áram alá helyezi a nem megfelelően karbantartott készüléket.

Száraz szivattyúakna

A másik fontos tényező, amire fontos odafigyelni, az a szivattyúaknában megjelenő víz. Ha azt látja, hogy minimális mennyiségű víz vagy túlzott pára jelenik meg a térben, mindenképpen szárítsa ki, mielőtt áram alá helyezné a szivattyút!

Vízkő a szivattyú belsejében

A harmadik „ellenség” a vízkő, amelyet szintén lényeges időről időre ellenőrizni. A kimeneti és bementi nyílásokon például is érdemes levakargatni a vízköves részeket, így javítható a teljesítmény és növelhető az élettartam is.

Ellenőrzésre akkor is szükség van, ha nem látszik meghibásodás

Ha a szivattyú megfelelően van elhelyezve és használva, és hibátlanul működik, akkor is érdemes kétévente szervizbe vinni. Minél bonyolultabb egy készülék, a sok mozgó, forgó alkatrész miatt annál több a meghibásodási lehetőség. Ezt meg lehet előzni a rendszeres ellenőrzéssel, melynek alkalmával a szakemberek megvizsgálják az alkatrészek kopottságát, ellenőrzik a leginkább sérülékeny részeket. Ilyen módon minimális összeg ráfordításával is jelentősen növelhető a szivattyú élettartama.

Ha még csak gondolkozik azon, hogy beszerezne egy kerti szivattyút

Amennyiben egyelőre csak érdeklődik és nincs saját szivattyúja, érdemes elveszni a széles kínálatban annak érdekében, hogy megtalálhassa az Ön számára ideális kerti szivattyút!

Ha mindennek ellenére úgy érzi, lennének még kérdései, írjon nekünk e-mailt bizalommal, minden kérdésére válaszolunk

Hasznosnak találta a bejegyzést? Kérem nyomjon egy Tetsziket, küldje el ismerőseinek is!

További bejegyzéseinket itt olvashatja a Blogban.

Tartalomhoz tartozó címkék: szivattyú általános szivattyú
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu