Termékek Menü
   

Keltető hőmérők, szabályzók

Keltetőgép használata esetén az egyik leglényegesebb tényező a hőmérséklet, amely hatással van a keltetés sikerességére. Ugyanis az ideális belső hő nagyon fontos ahhoz, hogy minél magasabb kelési arányt tudjon elérni. Sokszor találkozunk ezzel kapcsolatban házi megoldásokkal, azonban az első próbálkozások után mindenki belátja, hogy a pontos méréshez speciális, direkt erre tervezett eszközre van szükség. Ebben segítenek a kínálatunkban megtalálható keltető hőmérők, valamint a hőmérsékletet szabályozó berendezéseink is.

Nézet:
Rendezés:

A keltetőgépek használata nagyon praktikus dolog, fontos viszont tudni azt, hogy a tojások keltetése csak abban az esetben sikeres, ha minden apróságra odafigyel. Ezzel kapcsolatban komoly tényező az ideális hőmérséklet folyamatos fenntartása, ahol a legminimálisabb eltérés is veszélybe sodorhatja a keltetés sikerességét. Ettől természetesen nem szabad megijedni, ma már ugyanis olyan szerkezetek állnak a keltetőgépeket használók rendelkezésére, amelyek segítségével nagy mértékben lecsökkenthetők a hibalehetőségek.

Miért fontos a keltetőgépben levő hőmérséklet?

A keltetőgép olyan, akár egy inkubátor a tojások számára, hiszen az ideális körülményeket hivatott megteremteni a fejlődő embriók számára. Természetesen az ideális hőmérséklet a keltetéshez minden baromfi fajta esetében más, így erre különösen fontos odafigyelni. Hiszen habár apróságnak tűnik, már néhány tizedfokos ingadozás is elég lehet ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a kelési arány. Tehát ha látszólag minden rendben működik, mégis nagyon kevés tojás kel ki, akkor jó eséllyel a hőmérséklettel lesz probléma.

Miért lényeges a speciális hőmérő használata?

Sokan próbálkoznak az első időszakban olyan mérőeszközök használatával, amelyek egyébként is megtalálhatók a háztartásban, ám ezek a szerkezetek számos okból nem megfelelők. Mivel nyilván azt szeretnénk tudni, hogy a tojások közvetlen közelében mekkora a hőmérséklet, a mérőcsúcsot mindenképpen ide kell helyezni. Rendszerint ez okozza a legtöbb gondot a házi módszerek esetében, ugyanis ha nem megfelelő helyen mérünk, akkor nem lesz ideális az atmoszféra a tojások számára. Ha ez meg is oldható – mint például egy lázmérő esetében, a mérőszár rövidsége és a higanyszál felakadása miatt nagy az esély arra, hogy szintén pontatlan eredményeket kapunk. Mindezek miatt lényeges tehát jó minőségű és pontos keltető hőmérőt, használni, amely segíthet kiküszöbölni az olyan jellegű hibákat, amelyek akár el is pusztíthatják az embriókat. A nem ideális vagy ingadozó hőmérséklet emellett a kelés idejére, a kikelt csibék méretére, az embrióelhalás mértékére, a csibék vitalitására, valamint a gyenge vagy beteg állatok előfordulásának valószínűségére is hatással van.

Hogy érdemes használni a keltető hőmérőket?

A háztáji keltetőgépek esetében a kémlelő ablak melletti kisebb átmérőjű furaton van lehetőség a hőmérséklet ellenőrzésére. Fontos, hogy a higanycsúcs a tojások tetejéig, így lesz ugyanis egészen pontos a mérés. Ekkor mindenképpen várni kell legalább 15-20 percet, ekkor láthatjuk a valós hőmérsékletet. Ha úgy gondolja, nincs ideje megvárni minden alkalommal ezt az időintervallumot, akár benn is hagyhatja a hőmérőt, nem lesz belőle probléma. Kiemelendő, továbbá, hogy mindenképpen meg kell várni, hogy a hőmérséklet beálljon, ezzel együtt pedig a hőlengések kisimuljanak, csak ezután láthatunk pontos adatokat.

Miért hasznos egy keltető hőmérséklet szabályzó beszerzése is?

A megfelelő hőmérő mellé mellé fontos és hasznos lehet még egy keltető hőmérséklet szabályzó beszerzése is, mellyel a kívánt hőfokon lehet tartani a tojásokat. Ezeknek a szerkezeteknek a szigetelt érzékelő szenzorjának köszönhetően a berendezések termosztátja alkalmas közvetlenül a levegő hőmérsékletének szabályozására is. A hőmérséklet rendszerint -50 és 99,9°C között szabályozható, 0,3 tizedtől egészen 10°C-os tűréshatárral. Természetesen ki kell választani az Ön keltetőgépéhez ideális méretű és teljesítményű szerkezetet.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu