Termékek Menü
   

Minden, amit a gyorscsatlakozókról tudni érdemes

Az ideális kertben nem csak a növények olyanok, mint amit megálmodott, hanem a munkavégzés is egyszerű és kényelmes. Ehhez pedig elengedhetetlen egy olyan locsolócső, amely a kert minden egyes pontjára gond nélkül elér. Persze az nem túl praktikus, ha egy hosszú, kígyóként tekergő slag fekszik a kertben keresztben, hiszen ez egyrészt nem túl felhasználóbarát megoldás, másrészt pedig nem is feltétlenül van erre mindig lehetőség.

Azonban létezik egy igazán hasznos kiegészítők, amely segítségével mindez nem lehetetlen, a kerti munka pedig valódi kikapcsolódás lesz. Szeretnénk bemutatni Önnek a gyorscsatlakozót!

Egy öntözéses rendszer kialakításánál – legyen szó kisebb kertről van akár egy nagyobb méretű birtokról – elengedetlen egy gyorscsatlakozó beszerzése is annak érdekében, hogy valóban hatékonyan működhessen, amit megálmodott. Ezeknek a csatlakozóknak a segítségével ugyanis a csaphoz és a szivattyúhoz is gond nélkül hozzákapcsolhatja a tömlőt. Ehhez viszont fontos tisztában lenni a különböző méretekkel és típusokkal.

Gyorscsatlakozó fali csapon

Ebben a bejegyzésben minden összegyűjtöttünk, amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes.

Honnan tudhatja, milyen gyorscsatlakozóra van szüksége?

Azt, hogy milyen csatlakozóra van szükségünk, kizárólag a tömlőtől függ, ugyanis annak belső átmérője a mérvadó. Ezt a számot minden esetben „col-ban” jelöljük. Ez azt jelenti, hogy olyan jelölésekkel találkozhat, mint például fél col (1/2”), háromnegyed col (3/4”) vagy egy col (1”).

Alapvetően két különböző fajta gyorscsatlakozóról beszélhetünk, amelyeken belül érdemes keresgélni.

Az egyik az 1/2"-tól 1"-ig tartó méretezés, amelyeknél 8mm a belső furat. Ebből a verzióból egyébként létezik sima és úgynevezett „stoppos” is.

Az utóbbi lényege, hogy ha eltávolítjuk a slag végéről a szórófejet, a stoppos gyorscsatlakozó automatikusan lezárja a víz útját, nem kell elzárnunk a csapot, nem engedi tovább folyni a vizet. Ezekből pedig léteznek olcsóbb és drágább, jobb minőségű műanyagból készült, valamint réz alapanyagú variációk egyaránt. Az, hogy melyiket választja, az a pénztárcáján múlik, azt azonban szeretnénk jelezni, hogy ezek közül a réz a legtartósabb.

Általános gyorscsatlakozók

Általános gyorscsatlakozók, műanyag, fém

A másik csoportba azok a gyorscsatlakozók tartoznak, amelyek belső furata nagyobb mint 8 milliméter, vagyis nagyobb átfolyást engednek. Mint már írtuk, a legkisebb átfolyást a fél colos méretű tömlők biztosítják. Ez a méret könnyen kezelhető, viszont egy közepes teljesítményű (80 liter/perces) szivattyút már lefojtanak, szinte alig jön belőlük a víz, így a kert öntözésére nem feltétlenül alkalmasak. Itt kerülnek képbe ezek a csatlakozók, melyeknek belső furata megegyezik a slag belső furatával, így nem szűkítenek.

Nagy áteresztőképességű gyorscsatlakozók

Nagy áteresztő képességű gyorscsatlakozók

Szivattyús locsolásnál az a cél, hogy minél nagyobb átmérőn engedjük a vizet. Ez egy kerti szivattyúnál 1”-os méret. Nagyobbat felesleges venni, hiszen a szivattyú kiömlő nyílása 1”. Az 1”-os tömlő, főleg nyomás alatt azonban már nehezen kezelhető, idősebbeknek, hölgyeknek „birkózni” kell vele. Ezért a legjobb választás a ¾”-os slag. Elegendő átfolyást biztosít, nem fojtja a szivattyút, könnyen mozgatható.

Ha mégis 1”-os slagot választunk, akkor viszont a hagyományos gyorscsatlakozó nem megfelelő választás az áteresztési képessége miatt. Gondoljunk bele: a szivattyú 1”-os (kb 33 mm) nyílását már a kilépésnél leszűkítjük 8mm-re. A szivattyú elveszítheti teljesítményének akár a 30%-át is. Ilyen esetben nagyobb belső furatú gyorscsatlakozókat kell keresnünk.

Milyen funkciói vannak a gyorscsatlakozóknak?

A gyorscsatlakozók igazán praktikus kis szerkezetek, ugyanis a tömlővel való összekapcsoláson kívül alkalmasak azok meghosszabbítására, de segítségükkel megoldható a különféle átmérőjű tömlők csatlakoztatása, valamint az elágaztatás is. Így a fentebb vázolt vágy, hogy egy mindenhova gond nélkül elérő slaggal öntözhessen, nem álom többé.

Kerülje el a meghibásodást!

Bár alapvetően nem drága alkatrészekről van szó, mégis igen bosszantó lehet, ha esetleg meghibásodik a gyorscsatlakozó. Ennek elkerülése érdekében érdemes odafigyelni néhány apróságra.

A legtöbb ilyen hibának az oka az, hogy az összekapcsoláskor sár és homok kerül a tömítő egységek közé, amely működés közben egy idő után egyszerűen kikoptatja a belső részeket. Így érdemes rászánni egy kis időt és a csatlakoztatás előtt kiöblíteni ezeket a részeket. A leggyakrabban a tömítő „O” gyűrű elöregedése, elkopása okozza a szivárgást. Ezeket külön is meglehet vásárolni és lecserélni.

Természetesen ennek ellenére is elhasználódik egy idő után a csatlakozó, így érdemes otthonra tartalékot is beszerezni, hogy a munka ne álljon le emiatt. Abban az esetben, ha úgy érzi, nem biztos abban, milyen az ideális gyorscsatlakozó az Ön számára, amely segítségével gond nélkül végezheti el a kinti munkát, bátran keressen minket a webshop@celsiustrade.hu e-mail címen és segítünk!

Ha hasznosnak találta cikkünket, kérem ossza meg ismerőseivel is.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyorscsatlakozó
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu