Termékek Menü
   

A szivattyú vezérlése

Amennyiben nem megoldható a szivattyú kézi ki-bekapcsolása, akkor meg kell oldani a vezérlést - vagyis a szivattyú automatizált ki-be kapcsolását. Erre a következő lehetőségek vannak:

- Hidrofor tartállyal, nyomáskapcsolóval kell szerelni a szivattyút.
Ebben az esetben a nyomáskapcsoló két megadott nyomásérték között fogja kikapcsolni (magasabb nyomásérték) és bekapcsolni ( alacsonyabb nyomásérték)  a szivattyú motorját. Tehát, ha például egy csap megnyitása miatt csökken a nyomás a rendszerben, a nyomáskapcsoló beindítja a szivattyút. Ha elzárjuk a vizet, a szivattyú még mindig járni fog, így a nyomás fokozatosan eléri a kikapcsolási nyomásértéket, amikor is a nyomáskapcsoló leállítja a szivattyút.
Érdemes egy nyomásmérő órát is felszerelni, hiszen ez segíti a beállítást ha nem megfelelő a nyomáskapcsoló gyárilag beállított értéke; a későbbiekben pedig ellenőrizni lehet vele, hogy megfelelően működik-e a nyomáskapcsoló (a szivattyú a beállított értékeken kapcsol ki és be).
A hidrofor előnye, hogy a tartály miatt 8-10 liter víz is kivehető belőle (24 literes tartálynál) a nélkül, hogy a szivattyú beindulna. Hátránya, hogy a szárazonfutás-védelemről külön eszközzel kell gondoskodni. (Vannak kapcsolók, melyek szárazonfutás-védelmet is tartalmaznak).

- Áramláskapcsolót kell beépíteni a rendszerbe. Az áramláskapcsoló a víz áramlásának meglététől függően indítja be a szivattyút. Előnye, hogy tartalmazza a szárazonfutás-védelmet is. Hátránya, hogy kis vízmennyiség kivételekor is beindul a szivattyú.

- Úszókapcsolót kell kötni a szivattyúra.
A kútba elhelyezett szonda vagy úszókapcsoló addig üzemelteti a szivattyúnkat, míg a kútban a vízszint le nem csökken a beállított érték alá. Ezt kapcsoljuk össze a tartályban elhelyezett úszó- vagy szintkapcsolóval, elkerülve ezzel a tartály túltöltését.


 

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu