Termékek Menü
   

Mire érdemes figyelni búvárszivattyú vásárláskor?

Egy nagyobb telek esetében időről időre igen nagy fejfájást tud okozni a vízellátás kérdése. Hiszen ha sok öntözésre váró növény van egy nagy méretű területen, akkor bizony érdemes beruházni egy búvárszivattyúra. Különösen abban az esetben, ha van a közelben egy tökéletes víznyerőhely. Így nem kérdés, hogy egy szivattyú segítségével könnyedén áthidalhatja ezt a problémát. Természetesen mindez csak abban az esetben igaz, ha megfelelő teljesítményű és minőségű szerkezetet választ. A döntésben segítünk Önnek!

Tulajdonképpen mi az a búvárszivattyú és mikor van rá szükség?

A búvárszivattyú tulajdonképpen egy hermetikusan lezárt szivattyúrendszer, amelyet a működés során teljes egészében lemerítenek a vízszint alá. Tehát tulajdonképpen az elnevezés ellenére nem szivattyúzzák, hanem egészen egyszerűen a felszínre „nyomják” a számunkra szükséges vizet. Fontos tudni, hogy ha a víznyerő hely üzemi vízszintje magasabban van 9 méternél, akkor ott már minden bizonnyal egy búvárszivattyúra van szükség.

Hogy működik egy búvárszivattyú?

Ezeknek a szivattyúknak a működését a legtöbb esetben egy két pólusú aszinkron villanymotorral szerelt búvármotor alapozza meg, amely egy kuplungon keresztül képes arra, hogy többfokozatú hidraulikát hajtson. Azt, hogy milyen emelési és szállítási erővel bír egy búvárszivattyú, azt a hidraulikában található járókerekek száma és áteresztő képessége határozza meg. A folyadék nyomása a járókerekekben fellépő centrifugális erőtől függ, ugyanis tulajdonképpen ez hozza létre. Legtöbbször egy 0,6-0,6 bar között szokott lenni, ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy ez a szám annál magasabb lesz, minél nagyobb az átmérő. Ha a fokozatok számát elosztja az emelőmagassággal, kiszámolhatja a járókerekenkénti nyomás értékét. A szállított mennyiséget a szivattyú járókerekének szélessége határozza meg.

Lássuk, mi mindent fontos figyelembe vennie a döntés előtt! Ha szeretne búvárszivattyút vásárolni, viszont elképzelése sincs arról, hogy az Ön számára melyik lenne a legalkalmasabb, akkor fontos figyelembe vennie néhány fontos tényezőt. Összegyűjtöttük Önnek, hogy melyek ezek.

1. A folyadék mennyisége
A megfelelő búvárszivattyú kiválasztásához tudnia kell, milyen mennyiségű folyadékot szeretne szállítani. Lényeges tehát felmérni, hogy az adott terület megfelelő vízellátáshoz mekkora mennyiségre van szüksége. A teljes manometrikus emelőmagasságot a szívó mélység, valamint a nyomó magasság együttese adja meg. Fontos, hogy ennek felmérésénél mindig le kell vonni a szívómélység értékét, valamint számolni kell az úgynevezett súrlódási veszteséggel is, amely kizárólag attól függ, mekkora ellenállást képeznek a csövek a rendszerben. Fontos a szívó mélység meghatározása is, hiszen egy rosszul kiszámított érték nagyon sok veszteséget okozhat a búvárszivattyú működtetése során. Hiszen ha Ön 75 liter/perc teljesítményű szerkezete vásárol, Ön pedig 10 méter mélyről szeretné felszívni a vizet, akkor hozzávetőlegesen 50%-nyi veszteséggel mindenképpen számolnia kell. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú teljesítménye egyszerűen megfeleződik, vagyis nem térül meg az összeg, amit pluszban költött a nagyobb teljesítményű változatra.

2. A víznyerőhely
A víznyerőhely igen sokféle lehet, hiszen sokan ásott vagy fúrt kutakból nyerik a vizet, míg vannak, akik a kerti tóból, vagy egy tartályból jutnak hozzá. Függetlenül attól, hol található a víz, fontos felmérni azt, hogy pontosan hol található az úgynevezett nyugalmi vízszint. Tehát azt érdemes tudni, hogy amikor nem történik semmi, hol áll a vízszint. Persze ez azonnal megváltozik, amikor vízkivétel történik, így lényeges információ az is, hogy hol található az üzemi vízszint. Ez az a szint, ahol az igényünknek megfelelő mennyiségű víz szivattyúzására van lehetőség. Mindemellett lényeges szempint az is, hogy a választott búvárszivattyú anyagának kémiailag kompatibilisnek kell lennie a szállított közegével.

3. Van-e szennyeződés a kinyert vízben?
Mielőtt rögtön rávágná, hogy nem, azért érdemes ezt egy kicsit alaposabban átgondolni. Ez ugyanis főleg amiatt lényeges, mert ha nagy sebességgel folyik a víz, az homokot és egyéb törmeléket is vihet magával, így ennek megfelelő „homoktűrésű” szivattyút kell majd választani. Amennyiben huzamosan 50g/m3 érték felett van a szennyeződés mértéke a szerkezetben, akkor az jelentős kopást okozhat, amely miatt akár tönkre is mehet a szivattyú. Erre pedig egyik gyártó sem vállal garanciát. Szintén fontos ebből a szempontból az is, hogy mekkora teljesítményű a választott szivattyú, ugyanis a túl erős szerkezet, amely több vizet termel ki, mint a megengedett maximális mennyiség, akkor a megnövekedett vízáram miatt a víz mindenképpen homokot vagy egyéb szennyeződést visz majd magával, ha olyan a közeg.

4. A közüzemi hőmérséklet
Mindezek mellett a környezeti hőmérséklet sem elhanyagolható, amelyen a készülék jellemzően működni fog, hiszen nyilván a víz felszíne alatt eltérő a hőfok, mint amit Ön a környezetében érzékel. Így lényeges erre is gondolni.

A búvárszivattyú beszerelése

Mielőtt beszerelné a búvárszivattyút, mindenképpen engedje le a szerkezetet egészen az adott víznyerőhely fenekéig, majd kezdje el lassan felfelé húzni! A végleges beszerelés előtt nem rossz ötlet szúnyoghálóval körbevenni a szerkezetet, így elkerülhetők a szemcsés szennyeződések általi problémák. Ne ijedjen meg, ugyanis a búvárszivattyúk rezegnek a víz alján, így lehetséges, hogy furcsa hangokat hall majd a mélyből. Emiatt nem kell aggódnia, ez mindössze az ott lévő szemcséket felkavarása miatt van. Fontos tudnia, hogy a legtöbb meghibásodás a búvárszivattyúk esetében a nem megfelelő beszerelésből és működtetésből ered, amelyek valójában nagyon könnyen elkerülhetők, ha alaposan elolvassa a használati útmutatók vagy szakembert hív a helyszínre.

Melyek a legtipikusabb hibák, amelyeket elkövethet a beszerelés során?

1. Túl mélyre kerül a szivattyú
A maximális bemerítési mélységet túllépve, vagyis túl mélyre merítve a búvárszivattyú tömítései már nem bírják a nyomást, így a s a szivattyú egyszerűen beázik és tönkremegy. Mindig figyeljen erre oda és tartsa be a használati utasításokat!

2. Szárazon járt a szerkezet
Egy búvárszivattyút csak abban az esetben szabad bekapcsolni, ha az teljesen víz alatt van. Szárazföldön semmiképpen ne kapcsolja be és figyeljen arra is, ha esetleg alacsonyabbá válik az üzemi vízszint a víznyerőhelyen. Víz nélkül működtetve ugyanis igen nagy károkat okozhat a szivattyúban.

3. Belefagyott a vízbe
Ahogy minden elektromos szerkezet esetében, a búvárszivattyúknál is nagy hangsúlyt kell fektetni a téliesítésre. Ezt a műveletet az elnevezés ellenére már kora ősszel érdemes elvégezni, amikor már biztosan nincs szükség a locsolásra és jó eséllyel befejeződnek a kerti munkálatok is. Így biztosan nem fog egy reggel arra ébredni, hogy odakinn fagyott az éjjel, a szivattyú viszont még mindig üzemben van. Ha ugyanis egy búvárszivattyú belefagy a vízbe, ott valószínűleg az olvadást követően sem lesz maradéktalan többé a működése. Lényeges, hogy ne az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően helyezze majd üzembe újra a szerkezetet, ugyanis volt már olyan év, amikor bár közelgett a tavasz első napja, mégis esett a hó még márciusba is. Ha túl hamar üzemeli be a szerkezetet, hiába volt ősszel elővigyázatos, az egész munkáját tönkre teheti.

Mi is tudunk segíteni, ha kérdése van!

Ha úgy érzi, nem tudja megállapítani, milyen szivattyút válasszon, mindenképpen kérje ki egy szakember véleményét. Ugyanis ha nem megfelelő szivattyút választ, számos hibalehetőség ütheti fel a fejét, amely csak akkor derül ki, ha már megvásárolta a szivattyút és beszerelte. Viszont ha ideális szerkezetet vásárol, akkor nagyon sok időt spórolhat magának, a birtoka pedig akkor is szép zöld lesz, ha már napok óta nem esett eső. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha a beszereléssel akadtak gondjai, ugyanis ez is lényeges mérföldkő a tökéletes működés útján.

Amennyiben kérdése van, írjon nekünk bizalommal az alábbi címre, minden kérdésére válaszolunk webshop@celsiustrade.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: szivattyú búvárszivattyú
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu