Termékek Menü
   

A szivattyúk ideális elhelyezése, karbantartása és téliesítése

Nem sok olyan családi ház létezik, ahol ne segítené valamilyen módon az ott élők mindennapjait egy szivattyú a kertben. Különösen igaz ez a tavaszi és nyári időszakban, amikor előtérbe kerül a kerti locsolás, a birtokon található tó karbantartása, valamint a medence használata is. Ha bármilyen szivattyút használ – legyen az házi vízmű vagy kerti szivattyú – akkor fontos tudnia, hogy miként óvhatja meg ezeket a szerkezeteket a külső behatásoktól és az időjárás viszontagságaitól.

Egy kis odafigyeléssel ugyanis megnövelheti a szivattyú élettartamát pénzt takarítva meg ezzel, valamint biztosíthatja a biztonságos működését is. Megmutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelnie ahhoz, hogy a szerkezetet ideális módon helyezze el, függetlenül attól, hogy vízellátáshoz, kerti munkákhoz, kerti tavakhoz vagy medencékhez veszi igénybe a szivattyúk segítségét a ház körül.

Figyelmet kell emellett fordítani a téliesítésre is, melyekhez szintén praktikus tippekkel szolgálunk Önnek. Lássuk, miről is van szó!

Mi mindentől kell megóvni a szivattyúkat?

A kérdés jogos, a válasz pedig igen összetett, hiszen a házi vízművek és a kerti szivattyúk elektromos részeit a szivattyú funkcióitól, valamint a betöltött szerepüktől függetlenül óvni kell a vízzel való közvetlen érintkezéstől, az elárasztástól, a megázástól, valamint az olyan közvetett vízhatástól is, mint a páralecsapódás. Emellett természetesen védelmet kell biztosítani a téli fagyok ellen is. Így ugyanis akár évekkel megnövelhető a szivattyú élettartama.

Miért fontos a szivattyú karbantartása?

A szivattyúk ideális elhelyezése

Amikor kerti szivattyúkról beszélünk, fontos megkülönböztetni az eltérő típusú készülékeket, melyek természetesen különböző funkciót is töltenek be. Az egyik ilyen a felszíni szivattyú, de léteznek olyan eszközök is, melyek a különböző mélységű kutakból hivatottak kinyerni a vizet. Az egyik legfontosabb szabály azonban mindhárom típus esetében, hogy óvni kell az elektromos szerkezetüket a nedvességtől és az esetleges külső behatásoktól is. Amennyiben az év minden napján, tehát télen és nyáron is szeretné használni a szivattyút, akkor mindenképpen fedett, fagymentes helyet kell találnia a számára.

Kutak esetében a legjobb, ha egy nedvesség ellen védett gépészeti aknát hoz létre, amelyben biztosított a biztonságos áramellátás évszaktól függetlenül. Ebben az esetben általában a leggyakoribb probléma az akna szellőzésének megoldása. A motor működés közben hőt termel, ebből pára lesz, amely a szerkezet kikapcsolás után lecsapódik a szivattyúra. A szivattyú motorja nincs szigetelve a pára ellen, így az szép lassan bejut a motorba, a csapágyházba. Abban az esetben, ha nyári használatra hivatott a szivattyú, - például a kert öntözésére használja a csapadéktól és a párától ebben az esetben is védeni kell. Utóbbi esetében pedig szükség lesz a körültekintő téliesítésre is.

Tipp: Ha van rá mód alakítsa ki úgy az aknafedelet, hogy szellőzhessen a lezárt tér, ne szoruljon be a levegő. Megoldás lehet ha két, kb 50mm-es furatot vág a fedélre, egymástól minél távolabb. Az egyikbe helyezzen egy csövet, ami leér majdnem az akna aljáig. A másik furat úgy marad. A többit a természet elvégezi: a meleg levegő a szabad furaton el tud távozni, helyére a csővel ellátott furaton hideg levegő érkezik, így szépen szellőzik az akna. A legjobb, ha nyitva tudjs hagyni, amikor használja a szivattyút.

A szivattyúk téliesítése

Minden olyan szivattyú esetében, melyek a nyári időszakban vannak használatban, szükség van a téliesítésre. Ezt a műveletet az elnevezés ellenére már kora ősszel érdemes elvégezni, amikor már biztosan nincs szükség a locsolásra és jó eséllyel befejeződnek a kerti munkálatok is. Így biztosan nem fog egy reggel arra ébredni, hogy odakinn fagyott az éjjel, a szivattyúban viszont még mindig víz van. A téli időszakra való megfelelő felkészítéshez fontos, hogy kövesse az alábbi lépéseket.

1. Engedje ki az összes vizet a szivattyúból! Valójában ez a lépés a téliesítés sikerének alapja. A legtöbb ház körül igénybe vett szivattyú fő feladata, hogy egyik pontból a másikba továbbítsa a vizet, így a fagyok előtt mindenképpen ki kell engedni belőle az utolsó csepp folyadékot is. Ez azért lényeges, mert ha marad benne folyadék, a megfagyott víz térfogata megnő és szétrepesztheti. Ez pedig nem csak az öntvény fejrészt, de a pajzsot és az elődeknit is érintheti. A művelet elvégzése előtt áramtalanítsa a szivattyút, majd csatlakoztassa le a szívószálról és a nyomóoldalról! Fontos, hogy a szivattyú leeresztő csavarját használja víztelenítésre, kevés ha csak megfordítja és úgy próbálja kiönteni a vizet. Tegye szabaddá a szívó vagy nyomócsatlakozót, hogy levegőt kaphasson a szivattyú, majd csavarja ki a leeresztő csavart és kicsit emelje meg a szerkezet hátsó felét! Körülbelül öt perc múlva már biztosan leürült és el is készült a feladattal.

Tipp: A leeresztő csavarok általában rézből készülnek, így annak érdekében, hogy elkerülhessük a rozsdásodás, egy csillag – vagy csőkulcs segítségével vegye le a csavarfej széleit, így megelőzheti a bajt. Emellett a menetes részeket (szívó, nyomó csatlakozó, leeresztő csavar) érdemes szilikonzsírral bekenni, így tavasszal könnyebb dolga lesz az üzembe helyezésnél.

Tipp: a szívószálat, szegedi kutat is érdemes vízteleníteni kb. 1 méter mélységig. A szegedi kútba egy ásó vagy lapátnyelet dugva kiszorítjuk a vizet, viszont az alsó (golyós vagy béka) szelep vízben marad, így nem szárad ki. A KPE szívószálat vagy vascsövet hasonló modon, egy vastagabb pálcával, rúddal víztelenítsük

2. Megfelelő tárolás Ezt követően száraz, fagyvédett helyen kell tárolni egészen tavaszig, ahol akkor sem megy nulla fok alá a hőmérséklet, ha odakinn repkednek a mínuszok.

Abban az esetben is igazak a fenti pontok, ha egy mély kútban használja a szivattyút, ugyanis bár jellemzően ebben a mélységben a víz nem fagy be, ám ennek ellenére mégis szükséges a szerkezet kiemelése és biztonságba helyezése. Így tavasszal újra probléma nélkül üzembe helyezheti a szivattyút. Lényeges, hogy ne az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően helyezze majd üzembe újra a szerkezetet, ugyanis volt már olyan év, amikor bár közelgett a tavasz első napja, mégis esett a hó még márciusba is. Ha túl hamar üzemeli be a szerkezetet, hiába volt ősszel elővigyázatos, az egész munkáját tönkre teheti.

Általános karbantartás

Ha a fentiek közül mindent betart és évek óta nincs gond a szivattyúval, akkor is érdemes időről időre ellenőriztetni a szivattyút. Ezzel a rendszeres szervizeléssel ugyanis a rejtett hibákra is fény derülhet vagy ki lehet cserélni az elhasználódott alkatrészeket, mielőtt azok felmondják a szolgálatot. Két évente egy – egy ilyen karbantartás során kiütközhet, ha esetleg kopottak vagy sérültek az alkatrészek. Ezzel az egyszerű művelettel nagyban megnövelheti a szivattyú élettartamát.

Ha probléma jelentkezne

Ha mindezek ellenére valamilyen probléma jelentkezne, akkor sem kell kétségbe esnie. Ha a készülék furcsa hangot ad működés közben, vagy más rendellenességet tapasztal, esetleg be sem indul a szivattyú, akkor érdemes minél előbb szervizbe vinni. Így jó eséllyel megúszhatja komolyabb meghibásodás nélkül. Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy próbálják otthon, maguktól megszerelni a meghibásodott szivattyút. A gyakori problémák közé sorolandó, hogy az aknákba telepített szivattyúkban a sok párától a csapágy képes megszorulni és ez által lassítani a forgórészt. A motor nagyobb áramot vesz fel, a tekercs túlmelegszik és menetzárlatos lesz. Emellett a tengelytömítés is folyamatosan kopik; ha nem tömít rendesen, a motorba tengelyirányból víz folyhat be, amely szintén a tekercs zárlatos meghibásodásához vezet.

Miért nem érdemes laikusként önállóan elvégezni a karbantartást vagy a szerelést?

A szivattyú nem egy bonyolult rendszer, mégis karbantartást, figyelmet igényel. Nem javasolt laikusként, a megfelelő szerszámok nélkül nekiállni szétszerelni a szivattyút, ugyanis egy nem megfelelő mozdulattal visszafordíthatatlan károkat okozhat benne, mellyel nem csak plusz költségekbe verheti magát, de a szerkezet élettartamát is jelentősen csökkentheti. Éppen ezért ha nem biztos magában, vagy még sosem végzett hasonló munkálatot, akkor mindenképpen forduljon szakemberhez!

Összefoglalva, hogy mit is kell tudni a szivattyúk megfelelő elhelyezéséről és karbantartásáról

Összességében tehát három fő dolog van, amire oda kell figyelnie, ha valamilyen típusú szivattyút használ a kertjében.

1. A szivattyú téliesítése
Az egyik ilyen feladat a téliesítés, melyet ősszel szükséges elvégezni megfelelő körültekintéssel úgy, hogy biztosan ne maradjon víz a szivattyúban.

2. A rendszeres szervizelés
A rendszeres, két évenként esedékes karbantartás megóvja a szivattyút egy váratlan meghibásodástól, valamint a szivattyú élettartamát is nagyban megnövelheti.

3. A megfelelő eljárás meghibásodás esetén
Óhatatlan, hogy idővel sajnos meghibásodik a szerkezet, azonban ekkor sem kell kétségbe esni. A legfontosabb, hogy haladéktalanul szakemberhez kell vinni a rendellenesen működő szivattyút.

Amennyiben bármilyen kérdése vagy a szivattyúkkal, valamint azok működésével kapcsolatban, bátran keressen minket e-mailben, segítünk megoldani a problémáját és megválaszolni a kérdéseit. webshop@celsiustrade.hu

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Kérdése van?

Gyakran ismételt kérdések 

Nem talált választ?
Írjon e-mailt:

webshop@celsiustrade.hu